μετα-οτα-να-διεκδικήσουμε-πίσω-τις-μισ-67042
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 15.01.2017 | 09:38

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Να διεκδικήσουμε πίσω τις μισθολογικές απώλειες των τελευταίων χρόνων

Με ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ συμφωνεί με την προκήρυξη κινητοποιήσεων την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, σημειώνει ωστόσο την ανάγκη να προβληθεί ένα ολοκληρωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα «που θα στηριχτεί απ’ όλους τους εργαζόμενους, θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση και θα αφορά όλους τους κλάδους των εργαζομένων στους δήμους».

«Το ΜΕΤΑ κεντρικά έχει τονίσει ότι οκτώ χρόνια δραματικών αρχικά περικοπών των μισθών των εργαζομένων και παγώματος της μισθολογικής εξέλιξης τους στη συνέχεια, είναι ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να προβάλει τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που απωλέσθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία στο σύνολό της έχει ως εξής:

«ΤΕΡΜΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ- ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»

«Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης σχετικά με τη μη πληρωμή συμβασιούχων, από τις παρατάσεις των συμβάσεων ή τον ορισμό διαπραγματευτικής ομάδας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, προκήρυξε, και σωστά, κινητοποίηση για τις 18 Γενάρη 2017. Είναι ανάγκη όμως η διοίκηση της Ομοσπονδίας, αν θέλει ο αγώνας να αποκτήσει μαζικότητα και να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να προβάλει ένα ολοκληρωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα που θα στηριχτεί απ’ όλους τους εργαζόμενους, θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση και θα αφορά όλους τους κλάδους των εργαζομένων στους δήμους.

Το ΜΕΤΑ κεντρικά έχει τονίσει ότι οκτώ χρόνια δραματικών αρχικά περικοπών των μισθών των εργαζομένων και παγώματος της μισθολογικής εξέλιξης τους στη συνέχεια, είναι ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να προβάλει τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που απωλέσθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση  της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να προβάλει το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων, να συζητηθεί, να εμπλουτιστεί και να επικυρωθεί απ’ όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την υπογραφή Σ.Σ.Ε και να οργανωθεί η αγωνιστική τους διεκδίκηση την επόμενη περίοδο:

  1. Την άμεση επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας (13ου και 14ου μισθού) για να σταματήσει η βιομηχανία δικαστικής διεκδίκησης, που προωθείται από τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και μετατρέπει τη συνδικαλιστική πάλη σε δικαστική διεκδίκηση.
  2. Την αύξηση του κατώτατου, εισαγωγικού μισθού της ΥΕ κατηγορίας από τα 780€ στα 800€, γεγονός που θα επηρεάσει τους μισθούς όλων των κατηγοριών των εργαζομένων και θα ανοίξει το δρόμο για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα και στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με το «ξεπάγωμα» της μισθολογικής εξέλιξης και την αύξηση της αμοιβής για νυχτερινή απασχόληση και υπερωριακή εργασία
  3. Την επαναφορά των τριών πλασματικών μισθολογικών κλιμακίων (ένα κάθε πέντε χρόνια) για τους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, που καταργήθηκαν το 2011, καθώς και την επέκταση ένταξης και άλλων κατηγοριών και ειδικοτήτων, όπως είναι οι εργαζόμενοι στους κήπους και στα συνεργεία συντήρησης των υποδομών των ΟΤΑ, με ταυτόχρονη επέκταση και του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  4. Την άμεση επαναφορά του 37,5ωρου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας καταργώντας το μνημονιακό 40ωρο, με προοπτική το 35ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών, για να αντιμετωπιστεί και η μάστιγα της ανεργίας στη χώρα μας.
  5. Την άμεση σύνταξη ΟΕΥ σ’ όλους τους δήμους μέχρι το Μάρτη, με την απαραίτητη πρόβλεψη θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι τους μνημονιακούς περιορισμούς και την προκήρυξη αμέσως μετά διαγωνισμού προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Στο πλαίσιο αυτό να αντιμετωπιστεί και η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου Α) των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και εργάζονται για επτά και πλέον χρόνια στις υπηρεσίες των Δήμων,  Β) των εργαζομένων που εργάζονται στα κοινωνικά προγράμματα ή μέσω ΕΣΠΑ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΟΤΑ, που θα συνδεθεί με την κατάργηση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων και την ένταξη των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους στους αντίστοιχους δήμους, Γ) όλων των εργαζομένων που παρατάθηκαν οι συμβάσεις και εργάζονται πάνω από ένα χρόνο, καθώς και τα προβλήματα καταβολής της μισθοδοσίας τους που έχουν προκύψει.

  1. Την κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα ανάθεσης της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβους. Το σταμάτημα όλων των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών ή την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ σε ιδιώτες.
  2. Την αυστηρή τήρηση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, την αναγνώριση του παιδαγωγικού τους έργου και την εξομοίωση του επιδόματος προϊσταμένων με αυτό των άλλων υπηρεσιών των δήμων και
  3. Την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την κανονική παροχή όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του γάλακτος σ’ όσους τα δικαιούνται, τον άμεσο ορισμό τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας και την εφαρμογή προληπτικής ιατρικής φροντίδας για να σταματήσει ο κλάδος να μετρά θύματα και οι συνταξιούχοι να προλαβαίνουν να χαίρονται τη σύνταξη και τα γεράματά τους, γιατί η εμπειρία μας δείχνει το αντίθετο.

Τα παραπάνω αιτήματα σε συνδυασμό και με τα γενικότερα αιτήματα που έχουν σχέση με το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές παροχές, να αποτελέσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας για το 2017, τα οποία μπορούν και πρέπει να πάρουν πανεργατικό και πανδημοσιοϋπαλληλικό χαρακτήρα, είναι ώριμα και ρεαλιστικά στο βαθμό που συνδεθούν με την πάλη για τη διαγραφή του χρέους, την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των εργαζομένων και τη φορολόγηση των πλουσίων και την άσκηση μια διαφορετικής πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και όχι τη διάσωση των τραπεζών και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».