λαρκο-κλιμάκωση-των-κινητοποιήσεων-π-989637
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 05.03.2022 | 19:30

ΛΑΡΚΟ: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι

ΛΑΡΚΟ: Εξόρμηση ενημέρωσης, για τις εξελίξεις στην ΛΑΡΚΟ, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα διόδια Θηβών, ενώ προαναγγέλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κατεύθυνση «να μην βγούμε από την εργασία και από τα σπίτια μας»

Σε ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία εργαζομένων της εταιρείας, αναφέρουν:

«Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 οι τιμές του νικελίου έκλεισαν στις 30.000 $ τον τόνο και τα μεγάλα μεταλλευτικά – μεταλλουργικά κέντρα προβλέπουν το διπλασιασμό των τιμών το επόμενο διάστημα.

Η ΛΑΡΚΟ έχει δυνατότητα να παράξει 60 τόνους νικελίου την ημέρα, δηλαδή 1.800.000 $, δηλαδή 650.000.000 $ το χρόνο και αν διπλασιαστούν ξεπερνούν το δισεκατομμύριο.

Η Κυβέρνηση κρυπτόμενη πίσω από την Ειδική Διαχείριση μας ανακοίνωσε το σταμάτημα της λειτουργίας πριν ακόμη αναλάβει ο ανάδοχος, που από ότι φαίνεται, έχει βρει και προωθεί.

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατά στις περιβόητες «διαβουλεύσεις» που πραγματοποιούνται. Προκλητικά αρνείται να μας δώσει τα απαραίτητα στοιχεία που είναι υποχρεωμένη για να τεκμηριώσει την πρότασή της, ενώ παράλληλα απορρίπτει να συζητήσει την αντιπρόταση των εργαζομένων πού τεκμηριωμένα και με στοιχεία βασίζεται στη συνέχιση της λειτουργίας, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των απαιτήσεων μας.

Θέλει να κλείσει τη διαδικασία των διαβουλεύσεων γρήγορα για να σταματήσει και τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο 4ώρες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι δεκάδες καταγεγραμμένες ερωτήσεις των συνδικαλιστών για «το τι σχέδιο έχουν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ», δεν απαντήθηκαν.

Αυτό που μας προτείνουν είναι:

· Να μας αποζημιώσουν με τα χρήματα που εξοικονόμησαν από τις περικοπές που δεχτήκαμε τα δύο τελευταία χρόνια. Μας έκοψαν συνολικά στα δυο χρόνια εκκαθάρισης 21.000.000 ευρώ από την κατάργηση δώρων, επιδόματος άδειας και 25% στις μηνιαίες αποδοχές και το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που προτείνουν είναι 21.000.000 ευρώ.

· Να εγκαταλείψουν τη ΛΑΡΚΟ και τις κατοικίες στον οικισμό όσοι εργαζόμενοι είναι άνω των 55 ετών, χωρίς να μας λένε το που θα πάνε, πόσα θα παίρνουν και μέχρι πότε.

· Οι υπόλοιποι κάτω των 55 να επαναπροσληφθούμε με τρίμηνες συμβάσεις σε μία εταιρεία που θα έχει σταματήσει τη λειτουργία και να μας ανανεώνουν ανά μήνα, εάν κρίνεται απαραίτητο για τη λειτουργία.

Οι διαβουλεύσεις το μόνο που πρόσφεραν στους εργαζόμενους ήταν να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.

Η ενδυνάμωση και η κλιμάκωση του αγώνα είναι αυτό που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, την καταβολή όλων όσων χρωστούν οι κυβερνήσεις για την εργασία μας στη ΛΑΡΚΟ, την παραμονή στην εργασία μας και στα σπίτια μας.

Σε αυτή τη βάση σήμερα πραγματοποιήσαμε εξόρμηση ενημέρωσης στα διόδια Θηβών εισπράττοντας τη συμπαράσταση και την έκφραση αλληλεγγύης από τους χιλιάδες διερχόμενος.

Άμεσα τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ θα συντονιστούν για την κλιμάκωση του αγώνα, με κατεύθυνση να μην βγούμε από την εργασία και από τα σπίτια μας.

Καλή σαρακοστή και καλή αντάμωση στους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».