καβάλα-διαμαρτυρίες-για-το-θάνατο-εργ-1111687
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 22.12.2022 | 10:40

Καβάλα: Διαμαρτυρίες για το θάνατο εργαζόμενου στο εργοστάσιο λιπασμάτων

Να καταλογιστούν οι ευθύνες στους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς του τραγικού εργατικού δυστυχήματος στα λιπάσματα Καβάλας με θύμα έναν 30χρονο, ζητά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες Ελλάδας.

Καταγγέλλει την διοίκηση των Λιπασμάτων Καβάλας για επικίνδυνες ενέργειες και παραλείψεις. Υπενθυμίζει τις ομαδικές απολύσεις έμπειρου τεχνικού προσωπικού και καταλογίζει αδιαφορία του εργοδότη για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, καθώς και την έλλειψη τακτικών ελέγχων.

Η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται για ανοχή των κρατικών δομών, στις παραβατικές συμπεριφορές της διοίκησης των λιπασμάτων.

«Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων όσοι κώφευαν εγκληματικά όλο το προηγούμενο διάστημα και διαβεβαίωναν ότι το εργοστάσιο λειτουργεί με ασφάλεια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ζητώντας να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος για το σύνολο των κακώς κειμένων που δεν επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο βουλευτής, Νίκος Παπαναστάσης, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας χθες κατά την λήξη της απογευματινής βάρδιας, στην πύλη του εργοστασίου στη Νέα Καρβάλη.

Σε μαζική παράσταση στον ΣΕΠΕ, καλούν τους πολίτες, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων το πρωί της Πέμπτης, απαιτώντας να αποδοθούν όλες οι ευθύνες. Ζητούν να γίνουν έλεγχοι, να επιβληθούν μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων και οργανώνουν συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης (22/12), στην κεντρική πλατεία.

«Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα τόσο, όχι μόνο δεν θα τερματίζεται ο μακάβριος και ντροπιαστικός κατάλογος, αλλά αντίθετα θα γιγαντώνεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Καβάλας καλώντας όλες τις υπεύθυνες αρχές να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους και σε καθημερινή βάση να ελέγχουν την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας».

Το τραγικό περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο 30χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ εργαζόταν σε εν λειτουργία μηχάνημα της μονάδας Φωσφορικού Οξέος.

Εκτιμάται ότι ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό. Σήμερα θα γίνει νεκροψία- νεκροτομή ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο (Παρασκευή).