Κατώτατος μισθός: Ποιοι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο μετά την αύξηση - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
18
Μάρτιος
Back

Κατώτατος μισθός: Ποιοι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο μετά την αύξηση

Η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους στον γκισέ της εφορίας, αφού ο κατώτατος μισθός περνάει το αφορολόγητο όριο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, η μεικτή αύξηση του μισθού ανέρχεται σε 67 ευρώ τον μήνα, με την καθαρή να είναι της τάξης των 57,7 ευρώ και τον μισθό που μπαίνει στην τσέπη του εργαζομένου να αυξάνεται από τα 614,1 στα 667 ευρώ. Αντίστοιχα η συνολική επιβάρυνση για τον εργοδότη διαμορφώνεται στα 953,8 ευρώ από 872 ευρώ, αυξημένη κατά 81,8 ευρώ.

Ωστόσο από την συγκεκριμένη αύξηση στον κατώτατο μισθό …κέρδη θα έχουν και τα κρατικά ταμεία. Ο κατώτατος μισθός μετά τις διαδοχικές αυξήσεις υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο και φέρνει ετήσιο φόρο σχεδόν στα 70 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά και στα 36,5 ευρώ τον χρόνο για φορολογούμενο με ένα παιδί. Χωρίς φόρο, θα είναι ο κατώτατος μισθός για φορολογούμενο με δύο παιδιά.

Σε δωδεκάμηνη βάση, ο κατώτατος μισθός φθάνει στα 910 ευρώ από τα 832 ευρώ σήμερα. Η χώρα μας μετά την αύξηση αυτή ανεβαίνει στη 10η θέση (από τη 13η θέση που κατείχε πριν) σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό.

Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση ο εργαζόμενος λαμβάνει τρεις επιπλέον μισθούς σε σύγκριση με το 2019. Μετά τη νέα αύξηση, ο κατώτατος μισθός θα έχει ενισχυθεί κατά 20% σε σύγκριση με το 2019, με την αύξηση να είναι τριπλάσια αυτής του ΑΕΠ, καθώς κατά την ίδια περίοδο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5%.

Να σημειώσουμε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει σημαντικές αυξήσεις και στις τριετίες.

Δικαίωμα τριετιών έχουν όσοι εργαζόμενοι διέθεταν την σχετική προϋπηρεσία στις 14.02.2012.

Επίσης αυξήσεις θα δουν μια σειρά από επιδόματα που χορηγεί η ΔΥΠΑ. 

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!