καταγγελία-κόβονται-δικαιούχοι-απ-323379
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 17.06.2022 | 12:55

Καταγγελία: «Κόβονται» δικαιούχοι από επταετές πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης

Αποκλείονται δικαιούχοι ρητινοκαλλιεργητές από το επταετές πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης. Αυτό καταγγέλλουν σε ανακοίνωση τους εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ (ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ) οι οποίοι απέστειλαν επιστολή προς τον Διοικητή του Οργανισμού και τον Υπουργό Εργασίας.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι σημειώνουν:

Σύμφωνα με την Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 3/2022/ 5-4-2022 ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ως ρητινεργατών με μισθό έως 1000 ευρώ‘’..ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο – ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ – 7.1. Ωφελούμενοι της Δράσης είναι:

α) άνεργοι ρητινοκαλλιεργητές εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, μέλη Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας και Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα του

μέλους συνεταιρισμού, εφόσον δεν ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο πλαίσιο αυτής της ιδιότητας όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 70 του ν. 4837/2021 (Α’ 178).

Η παραπάνω ιδιότητα του μέλους, αποδεικνύεται με την προσκόμιση, από τον δυνητικά ωφελούμενο, σχετικής βεβαίωσης του οικείου Συνεταιρισμού, στο αρμόδιο ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ όπου είναι εγγεγραμμένος.’’

O Πρόεδρος των ρητινοκαλλιεργητών Β.Εύβοιας, Β.Γεωργατζής εξέφρασε την αγανάκτησή του αφού έχουν περάσει αρκετοί μήνες με αποτέλεσμα πολλοί πληγέντες να εκφράζονται με έντονο ύφος σε Κυβερνητικούς πολιτικούς όταν επισκέπτονται τις εν λόγω περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Έχουν περάσει δέκα μήνες και περιμένουν εγκλωβισμένοι στις υποσχέσεις χωρίς να μπορούν να αναζητήσουν άλλη δουλειά δεδομένου ότι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Υπάρχουν πληγέντες μεγάλης ηλικίας που είναι σε απόγνωση επιβιώνοντας με τη μικρή αποζημίωση που τους έχει χορηγηθεί χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα.

Η βασική τους θέση είναι ότι πολλοί ρητινοκαλλιεργητές δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη σε συνεταιρισμούς αφού δεν έχουν συγκροτηθεί σε όλα τα μικρά χωριά. Όλα αυτά τα χρόνια παρέδιδαν τα προϊόντα τους σε διπλανά χωριά, στους εν λόγω συνεταιρισμούς όπου υπήρχαν χωρίς να έχουν όμως μερίδα μέλους. Με αυτόν τον τρόπο επιβίωναν, και όπου υπήρχαν και περιπτώσεις επιδοτήσεων τότε λαμβάνονταν κανονικά δεδομένου ότι εάν λειτουργούσε ο καθένας ανεξάρτητα ως ελεύθερος επαγγελματίας η φορολογία που θα κατέβαλαν θα ήταν υπέρογκη με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα να ήταν πενιχρά.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας των ρητινεργατών των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αλλά με τους όρους και προϋποθέσεις που έχουν επιβληθεί δυστυχώς εκατοντάδες δικαιούχοι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν. Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο και την Δ.ΥΠ.Α να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα των πληγέντων αφού έχουν δίκιο.