κ-χατζηδάκης-ποιες-δραστηριότητες-εν-903667
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 03.01.2022 | 14:57

Κ. Χατζηδάκης: Ποιες δραστηριότητες εντάσσονται στις αναστολές εργασίας

Κ. Χατζηδάκης: Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου. έδωσε διευκρινίσεις για την αναστολή εργασίας, λέγοντας ότι εντάσσονται δραστηριότητες που περιορίστηκαν λόγω των σχετικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα μπαρ και εστίαση με μουσική. Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση αυτού του μέτρου που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν θα παίρνουν 534 ευρώ και οι ιδιοκτήτες δεσμεύονται ότι δεν θα τους απολύσουν.

«Έχουμε πάρει και άλλο ένα μέτρο για τους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα για τους μουσικούς, με τις λεγόμενες μονομερείς αναστολές, καθώς δεν έχουμε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αλλά σύμβαση παροχής υπηρεσιών κι εκεί λειτουργεί ουσιαστικά μια παραλλαγή του ίδιου μέτρου», σημείωσε.

Στης αναστολές συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με τη ΚΥΑ, μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με τον κ. Χαυτζηδάκη, μπορεί να μπει και κάποιος που έχει προσληφθεί ακόμη και στις 28 ή και στις 29 Δεκεμβρίου, «διότι όταν ο εργοδότης προσλάμβανε αυτόν τον εργαζόμενο τον οποίο στη συνέχεια δεν μπορούσε να απασχολήσει λόγω των μέτρων, δεν γνώριζε ότι θα ληφθούν αυτά τα μέτρα. Αλλά δεν μπορεί από εκεί και πέρα να προσλαμβάνει άλλους εργαζόμενους και να τους εντάσσει σε αυτό το μέτρο, διότι σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων απλά και μόνο για να παρακάμπτει τον νόμο».

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις όπου υπάρχει πτώση του τζίρου όπως τα εστιατόρια, διευκρίνισε ότι εκεί θα γίνεται αναλογική εφαρμογή του μέτρου, και θα γίνονται για αυτό τον λόγο σχετικοί έλεγχοι. «Δηλαδή θα είναι λίγο παράδοξο ένα εστιατόριο που έχει έναν dj και λειτουργεί, αλλά λειτουργεί περιορισμένα χωρίς τον dj, ενώ έχει για παράδειγμα 10 εργαζόμενους, να φαίνεται ότι έχει θέσει σε αναστολή τους 8. Πώς λειτουργεί, λοιπόν; Θα εφαρμοστεί το μέτρο με βάση μια λογική που υπάρχει, θα υπάρχουν έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και άλλες αρχές», τόνισε.

Ειδικά για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους καλλιτέχνες, εξήγησε ότι αποφασίστηκε να είναι δικαιούχοι όσοι είχαν ενταχθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, διότι «υπήρξε ένα κύμα διαφόρων “καλλιτεχνών” οι οποίοι άρχισαν να δηλώνονται σωρηδόν όταν έγινε σαφές ότι υπάρχουν τέτοιου είδους μέτρα, ενώ μέχρι τότε δεν είχαν δηλωθεί πουθενά, δεν υπήρχαν ως καλλιτέχνες. Επομένως, είναι προφανές στην Πολιτεία ότι υπήρξε αυτό το κύμα προκειμένου να εισπράξουν τις σχετικές επιδοτήσεις και όχι επειδή ήταν πραγματικοί καλλιτέχνες. Οι πραγματικοί καλλιτέχνες το ξέρουν και δεν έχουν αντίρρηση με αυτό το μέτρο».

Πρόσθεσε, δε, ότι για τους μουσικούς γίνονται μονομερείς αναστολές, γιατί δεν υπάρχουν εργοδότες με την στενή έννοια του όρου, δεν υπάρχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. «Υπάρχει σύμβαση παροχής υπηρεσιών, υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ο οποίος πάει και δουλεύει για μερικές μέρες σε ένα κατάστημα, δεν είναι μισθωτός όπως είναι ο σερβιτόρος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα μελλοντικά και σε άλλους κλάδους – εάν χρειαστεί – όπως για παράδειγμα στα γυμναστήρια, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν μπορεί να μπει σε αυτή τη συζήτηση, «γιατί θα φεύγαμε από το κύριο που είναι η ενημέρωση των ανθρώπων που εντάσσονται στους ΚΑΔ και θα πηγαίναμε σε σενάρια που δεν έχουν σχέση με την σημερινή πραγματικότητα». «Η κυβέρνηση μελετά τις εξελίξεις σε σχέση με τον κορονοϊό, ιδιαίτερα σε σχέση με τον Όμικρον, τις επιπτώσεις που δημιουργεί, και αντιστοίχως τοποθετείται λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Αλλά επειδή όλοι προτρέχουν και κάνουν σενάρια, δεν θα ήθελα να είμαι μεταξύ αυτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.