γσεε-ακάλυπτο-το-σύνολο-των-εποχικώς-ε-608797
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 26.11.2021 | 10:51

ΓΣΕΕ: Ακάλυπτο το σύνολο των εποχικώς εργαζόμενων στα ΚΑΕ

Η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το αίτημα των εποχικώς εργαζομένων στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Η ομοσπονδία αναφέρει πως οι εργαζόμενοι “ζητούν να θεωρείται ως εποχική η εργασία που παρασχέθηκε σε επιχειρήσεις που πληρούσαν τις προϋποθέσεις κατά το ημερολογιακό έτος 2019”.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

“Η ΓΣΕΕ στηρίζει το αίτημα των εποχικώς εργαζομένων στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών και του επιχειρησιακού τους σωματείου, καθώς επίσης και Εργατικών Κέντρων σε περιοχές που λειτουργούν τα καταστήματα (αεροδρόμια, λιμάνια, κ.λ.π), για αύξηση του ποσοστού εκτίμησης της εποχικότητας αυτού του είδους επιχειρήσεων σε ποσοστό 40% του μέσου όρου του προσωπικού τους, από 25% που προβλέπει σήμερα η σχετική ρύθμιση, αφήνοντας ακάλυπτο το σύνολο των εποχικώς εργαζομένων από την τακτική επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι τονίζουν ότι εάν δεν υπάρξει αύξηση του ποσοστού ή γενικότερα ρύθμιση που να προβλέπει ότι δικαιούνται να λάβουν επιδότηση ανεργίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των απασχολούμενων εργαζομένων για το έτος 2021, θα βρεθούν σε δεινή θέση, όπως και την προηγούμενη χρονιά. Εναλλακτικά ζητούν να θεωρείται ως εποχική η εργασία που παρασχέθηκε σε επιχειρήσεις που πληρούσαν τις προϋποθέσεις κατά το ημερολογιακό έτος 2019 (δηλαδή πριν την πανδημία  COVID-19).

Τα προβλήματα γενικότερα των εποχικώς εργαζομένων είναι πολλά λόγω της πανδημίας, έχουν αναδειχθεί πολλάκις από τις οργανώσεις – μέλη της Συνομοσπονδίας, και η άμεση διευθέτηση του ζητήματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη.”