εργαζόμενοι-θριάσιου-σοβαρή-ανησυχί-55478
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 20.01.2023 | 12:41

Εργαζόμενοι Θριάσιου: Σοβαρή ανησυχία για όσους διορίσθηκαν με την 2Κ/2019

“Σοβαρότατη ανησυχία επικρατεί σε εκατοντάδες υγειονομικούς που διορίσθηκαν και εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας με την προκήρυξη 2Κ/2019, μετά την έκδοση νέων προσωρινών αποτελεσμάτων από τον ΑΣΕΠ, κατόπιν των 192/2022 και 193/2022 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν αντισυνταγματική την ειδική μοριοδότηση.”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΕ Θριάσιο.

Αναλυτικά:

“Οι διορισθέντες εργαζόμενοι καλύπτουν κρίσιμο μέρος των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες υγείας, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και η προσφορά τους είναι σημαντική, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη περίοδο της επιδημίας.

Πρόκειται για εργαζόμενους, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους, έχουν εργασθεί, για χρόνια, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μειωμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και αντιμετώπιζαν την «κοροϊδία»  εκ  μέρους όλων των κυβερνήσεων, που δήθεν «αναγνωρίζουν την προσφορά των συμβασιούχων» αλλά απορρίπτουν το δίκαιο αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων τους σε μόνιμη σχέση εργασίας.

Οι εξελίξεις με την προκήρυξη 2Κ/2019 απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι κανενός είδους «ειδική» ή «ενισχυμένη» μοριοδότηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, που δικαιούνται οι χιλιάδες συμβασιούχοι που καλύπτουν τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες.

Αναδείχθηκαν, επίσης, οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε βάρος τη μόνιμης εργασίας, απορρίπτοντας και την πρόταση μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 στην πρόσφατη Συνταγματική αναθεώρηση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • Οι διορισθέντες υγειονομικοί της προκήρυξης 2Κ/2019 καθώς και οι υγειονομικοί που συμπεριλαμβάνονται στους νέους πίνακες των προσωρινών αποτελεσμάτων είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε, μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία ακόμη και εν μέσω επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 73353 τον Νοέμβριο 2022).
  • δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020
  • η προκήρυξη 7Κ/2022 περιλαμβάνει μόνο 3720 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 20.000, σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των μονάδων υγείας.
  • δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η προκήρυξη για την πρόσληψη 910 μόνιμων εργαζομένων υπόλοιπων ειδικοτήτων, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► με  νομοθετική ρύθμιση θα εξασφαλισθεί η παραμονή των διορισμενων υγειονομικών της 2Κ/2019 στους φορείς που ήδη εργάζονται.

► να προχωρήσει η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη των υποψηφίων που  συμπεριλαμβάνονται στους νέους πίνακες των προσωρινών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 2Κ/2019

► να προκηρυχθούν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020 καθώς και οι 910 θέσεις παραιτρικού, διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού

  • Για το Διοικητικό Συμβούλιο
  • Ο Πρόεδρος             Η Γραμματέας

  Βαρδαβάκης Μανώλης                                                                                       

Φεργάδη Άννα”