Εργαζόμενοι στο δημόσιο: Πρόβλημα με την αναγνώριση προϋπηρεσίας από μισθωτή εργασία - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
20
Νοέμβριος
Back

Εργαζόμενοι στο δημόσιο: Πρόβλημα με την αναγνώριση προϋπηρεσίας από μισθωτή εργασία

Με αφορμή τη δημοσίευση του ΦΕΚ για τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, που προβλέπει αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δ.Υ εστιάζει στις δυσκολίες υλοποίησης διατάξεων του Ν. 4369/2016. Αφού αναγνωρίζουν ότι ικανοποιήθηκε «ένα πάγιο αίτημα, νέων κυρίως εργαζομένων στο δημόσιο για αναγνώριση προϋπηρεσίας τους στον ιδιωτικό τομέα», στην επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, και την ΑΔΕΔΥ φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση της μισθωτής εργασίας για να επισημάνουν τις δυσκολίες στην εφαρμογή των διατάξεων.

«Σαν παράδειγμα πρέπει  να αναφερθεί ότι στην περίπτωση της μισθωτής εργασίας ζητούνται:

  1. βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης. Χαρακτηριστικά, για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ η διαδικασία αυτή μπορεί να απαιτήσει χρονικό διάστημα πολλών μηνών. Όταν η έκδοση πράξης συνταξιοδότησης για πλήθος ασφαλισμένων μπορεί να πάρει χρόνια, είναι απορίας άξιο πως η καταμέτρηση ενσήμων για έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης μπορεί να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα
  2. αυτό που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η απαίτηση προσκόμισης βεβαίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα ότι έχουν καλυφθεί οι ασφαλιστικές εισφορές. Αναρωτιέται κανείς αν είναι δυνατόν να αμφισβητούνται υπάρχοντα στο σύστημα ένσημα και να επιχειρείται να λυθούν οι εκκρεμότητες μεταξύ εργοδοτών και ταμείων κρατώντας ως όμηρο πρώην εργαζόμενο. Επιπλέον τι θα γίνει στην περίπτωση παρέλευσης δεκαετίας οπότε και οι απαιτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία παραγράφονται;

Σε κάθε περίπτωση Συνάδελφοι οι οποίοι έχουν ήδη απευθυνθεί σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ έχουν εισπράξει αρνητικές απαντήσεις ως προς την δυνατότητα χορήγησης βεβαιώσεων, σε αναμονή διευκρινιστικών εγκυκλίων που να δίνουν λύση. Ίσως τελικά να ήταν πιο ειλικρινές να δήλωναν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ότι δεν επιθυμούν την αναγνώριση της ιδιωτικής προϋπηρεσίας στο δημόσιο αντί να πετάνε την μπάλα στις υπηρεσίες και να χρεώνουν σε αυτές την αδυναμία ικανοποίησης ενός πάγιου αιτήματος Συναδέλφων».

Για αυτό και καλούν, κλείνοντας, «το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει άμεσα ρεαλιστικές λύσεις στο πρόβλημα που δημιουργείται. Διαφορετικά θα επαληθευτεί αυτό που λέει ο Λαός μας ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Βέβαια υπενθυμίζουμε και πάλι ότι διαδικασία κρίσεων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αναγνώριση ιδιωτικής προϋπηρεσίας ερευνάται αν είναι νόμιμη, σίγουρα όμως δεν είναι ηθική».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!