εργαζόμενοι-ποιοι-είναι-οι-χαμένοι-324075
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 26.11.2021 | 08:31

Εργαζόμενοι: Ποιοι είναι οι «χαμένοι» της πανδημίας – Ο ρόλος του πτυχίου

Μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι άνδρες εργαζόμενοι χωρίς τίτλους σπουδών σε σχέση με τους αποφοίτους πανεπιστημίων, σύμφωνα με το World Economic Forum.

Η διαφορά αυτή, τουλάχιστον με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στη Βρετανία, οφείλεται εν μέρει στην δυνατότητα τηλεργασίας που δόθηκε σε μία μεγάλη μερίδα εργαζομένων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αντιθέτως, ένα μεγάλο μέρος των ανδρών που δεν έχουν διπλώματα πανεπιστημίου υποχρεώθηκε να βγει σε άδεια μετ’ αποδοχών ή οδηγήθηκε ακόμη και στην απόλυση.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως γενικά η συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού ανέκαθεν ήταν ευάλωτη στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, όσοι εργάζονταν στη μεταποίηση έχασαν τις θέσεις τους λόγω της ευρείας χρήσης μηχανημάτων.

Διαφορά ανδρών και γυναικών

Στη Βρετανία συγκεκριμένα, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μία ακόμη τάση στην αγορά εργασίας: το ποσοστό των ανδρών που εργάζονται υποχωρεί, ενώ των γυναικών αυξάνεται. Και συγκεκριμένα, το ποσοστό των ανδρών μειώνεται κατά κύριο λόγο εξαιτίας όσων δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Το 1980 το 90% αυτών εργαζόταν, ενώ το 2019 υποχώρησε στο 75%. Το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση αυξήθηκε στην ίδια περίοδο.

ergazomenoi-poioi-einai-oi-chamenoi-tis-pandimias-o-rolos-toy-ptychioy0

Με την υιοθέτηση των μηχανών σε πολλούς κλάδους εργασίας, όσοι δεν έχουν τίτλους σπουδών απορροφήθηκαν ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών και οι άνδρες συγκεκριμένα σε μεγάλο βαθμό σε χειρονακτικές εργασίες, οι οποίες δεν μπορούσαν να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ergazomenoi-poioi-einai-oi-chamenoi-tis-pandimias-o-rolos-toy-ptychioy1

Παράλληλα, οι άνδρες ήταν λιγότερο πιθανό να απορροφηθούν σε θέσεις που δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία. Συγκεκριμένα, στον τομέα της υγείας στη Βρετανία, το 75% των εργαζομένων είναι γυναίκες, στην εκπαίδευση το 72% και στον κλάδο της φροντίδας το 80%.

moneyreview.gr