εργαζόμενοι-οτα-θεσσαλονίκης-όλοι-στ-379467
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 09.06.2020 | 17:12

Εργαζόμενοι ΟΤΑ Θεσσαλονίκης: Όλοι στο μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη

Κάλεσμα στο μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης 11 Ιούνη στο άγαλμα Βενιζέλου απευθύνει  ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

“Η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων έγινε ακόμα πιο εύκολη, ενώ έφτασαν στο σημείο να παραχωρούν μέσα των Δήμων σε ιδιώτες. Οι Δήμαρχοι εργοδότες ούτε κιχ δεν είπαν για όλα αυτά. Όταν δεν χειροκροτούσαν για τα εγκλήματα αυτά, απλά έτριβαν τα χέρια τους.”.

Ειδικότερα:

Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε την αναλγησία ενός συστήματος που ακόμα και τον θάνατο τον μετατρέπει σε ευκαιρία για αύξηση των κερδών και του τσακίσματος των εργατικών δικαιωμάτων.

Όσο κορυφωνόταν η κρίση, τόσο εντονότερη γίνονταν η προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα των λαϊκών αναγκών και των εργατικών δικαιωμάτων. Ήρθαν εδώ για να μείνουν η τηλεργασία, η εκ περιτροπής εργασία, οι αναστολές συμβάσεων. Τα ωράρια εργασίας ξεχείλωσαν, η εργάσιμη εβδομάδα φτάνει μέχρι και την Κυριακή. Η εντατικοποίηση χτύπησε «κόκκινο», ενώ έκτακτες μα κυρίως χρόνιες ελλείψεις προσωπικού καλύφθηκαν με μετακινήσεις προσωπικού άλλων υπηρεσιών σε αναστολή ή με συμβασιούχους.

Η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων έγινε ακόμα πιο εύκολη, ενώ έφτασαν στο σημείο να παραχωρούν μέσα των Δήμων σε ιδιώτες.

Οι Δήμαρχοι εργοδότες ούτε κιχ δεν είπαν για όλα αυτά. Όταν δεν χειροκροτούσαν για τα εγκλήματα αυτά, απλά έτριβαν τα χέρια τους.

Έχουμε γνώση. Σε δεκάδες Δήμους οι δημοτικές αρχές έχουν ξεσαλώσει. Η υπεύθυνη στάση των εργαζομένων απέναντι στους δημότες, θεωρήθηκε αδυναμία. Δεκάδες καταγγελίες φτάνουν για δημοτικές αρχές που στοχοποιούν και κατασυκοφαντούν τους εργαζόμενους, που ζητούν περισσότερη «πλάτη» όταν δεν τους δίνουν ούτε τα βασικά μέσα ατομικής προστασίας.

    Έχουμε πείρα.  Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τα «μνημόνια». Με κύρια εργαλεία την κατασυκοφάντηση, την στοχοποίηση και την αξιοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, τσάκισαν τους μισθούς και τα δικαιώματά μας. Σε λίγες μέρες άλλωστε πρόκειται να βγει το πόρισμα για το επίδομα των ΒΑΕ. Την κατάληξη την γνωρίζουμε όλοι. Αν κάτι πρέπει να μείνει από την πανδημία είναι ο αγώνας για δημόσιο σύστημα υγείας, που να μπορεί να καλύπτει δωρεάν τις ανάγκες μας τακτικές και έκτακτες, που να είναι πλήρως στελεχωμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, με ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αυτό τον αγώνα ανέδειξε με τη δράση του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης όλες τις μέρες της πανδημίας. Με τις παρεμβάσεις του, την ώρα που τα τοπικά σωματεία του Νομού είχαν «κατεβάσει ρολά», ανέδειξε ότι η δύναμη, η παραγωγή, η ίδια ζωή βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων. Αυτοί και μόνον αυτοί με τη γνώση τους, την επιστημονικότητά τους και την δουλειά τους κράτησαν την καθαριότητα, τις κοινωνικές δομές,  τη λειτουργία εν γένει των Δήμων στο ύψος των αναγκών, δίνοντας τη μάχη της προστασίας της ζωής.

Η πείρα που έχουμε αποκτήσει πρέπει να γίνει ενεργή δράση. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι η μόνη προστασία για τη ζωή μας είναι η συσπείρωση και ο αγώνας. Είναι η διεκδίκηση με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, για το μισθό, την ασφάλιση, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να απαλλαγούμε από τους «σωτήρες», που μια ζωή μας σώζουν και κάθε φορά βρισκόμαστε μπροστά σε χειρότερα προβλήματα.

 

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και συνεχίζουμε τον αγώνα μας

 

ΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ & ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΗ 2020, στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, στις 7 μ.μ.

 

“Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά.

Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία”.

  • Κρατική χρηματοδότηση του Δημόσιου συστήματος Υγείας

          με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

  • Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα

         Υγείας.

  • Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις στις ΠΝΠ.
  • Καμιά μείωση μισθού. Να μην μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς

         εισόδημα.  

  • Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους

          και προϋποθέσεις.

  • Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας

          και οι κατασχέσεις.