εργαζόμενοι-οαεδ-κινητοποίηση-ενάντ-1000281
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 14.03.2022 | 14:38

Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Συγκέντρωση πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στον Άλιμο. ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση του Οργανισμού που στόχο έχει να περιορίσει ακόμα περισσότερο και αυτές τις ελάχιστες παροχές που λαμβάνουν οι άνεργοι.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι προχώρησαν και σε συμβολική κατάληψη των γραφείων.

Ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, που μίλησε στη συγκέντρωση επισήμανε πως με το νομοσχέδιο εκτρέπεται πλήρως και σε συνέχεια προηγούμενων νόμων ο ρόλος και η αποστολή του ΟΑΕΔ, ένας ρόλος που αφορά τον πρόσφατο απολυμένο, τον μακροχρόνια άνεργο, κοινωνικές παροχές που αφορούν κάθε εργατική οικογένεια, τις παροχές που αφορούσαν τους καταργηθέντες Οργανισμούς Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Υπάρχει ένα νήμα που δένει όλο το νομοσχέδιο και αφορά τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ντίλερ προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, για αυτό εντείνεται και το ποινολόγιο των ανέργων, δηλαδή καθιστούν υπεύθυνο τον άνεργο για την ανεργία του. Για αυτό θέλουν να περιορίσουν κάθε φωνή μέσα στο ΔΣ του ΟΑΕΔ που μπορεί να μπλοκάρει, να αποκαλύψει αντεργατικά σχέδια και νόμους, με την κατάργηση των εκπροσώπων και της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και τη μείωση των εκπροσώπων από τα συνδικάτα της χώρας.

Ακόμα κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει το νομοσχέδιο έχει αυτές τις μέρες χρησιμοποιήσει τερατώδη ψέμματα γύρω από τα επιδόματα τις κοινωνικές παροχές. Τέλος κάλεσε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της χώρας «να κάνουν δικό τους αγώνα την υπεράσπιση των κοινωνικών παροχών του οργανισμού, τα επιδόματα ανεργίας, συνολικά το πλέγμα προστασίας των ανέργων».

Ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ μιλώντας στους εργαζόμενους ενημέρωσε για τις εξελίξεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τον ΟΑΕΔ, μειώνει τις δυνατότητές τους να παρεμβαίνει στην κοινωνία. Εισάγει κυρώσεις για τους ανέργους βάζοντας απέναντι τον ΟΑΕΔ απέναντι στην κοινωνία, διαγράφει τους ανέργους από τα μητρώα, από έξι μήνες έως δύο χρόνια.

Το ποινολόγιο αυτό, σημείωσε, το είχαν φέρει στο ΔΣ του ΟΑΕΔ πριν ένα χρόνο και δεν είχε περάσει και τώρα το φέρνουν με νομοσχέδιο ενώ αλλάζουν τη σύνθεση του διοικητικού συμβούλιο, μειώνει τον αριθμό μελών, εκπαραθυρώνει τους εκπροσώπους των υπαλλήλων και στη θέση τους διορίζει κυβερνητικά στελέχη.