εργαζόμενοι-κοινωνικές-δομές-στην-αν-86206
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 13.10.2016 | 14:43

Εργαζόμενοι Κοινωνικές Δομές: Στην ανεργία 800 οικογένειες -Καταγγέλλουν Φωτίου

Πολιτικές σκοπιμότητες, πίσω από την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να τερματιστεί η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών στις 31 Οκτωβρίου και να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των υπαλλήλων, καταγγέλουν οι εργαζόμενοι σε αυτές και σημειώνουν ότι 800 οικογένειες οδηγούνται στην ανεργία.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση τους, οι εργαζόμενοι στις «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας», ασκούν σκληρή κριτική στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θ. Φωτίου και σημειώνουν:

“Στους εκατομμύρια ανέργους της χώρας προστίθενται, σαν σταγόνα στον ωκεανό, οι πιο χρήσιμοι και αποδοτικοί – σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση – υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα: οι νέοι επιστήμονες που ανέλαβαν με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ να στελεχώσουν τις κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, δηλαδή τα κοινωνικά συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα υπνωτήρια αστέγων, τις πρωτοποριακές τράπεζες χρόνου και τα γραφεία διαμεσολάβησης.

Με μία πρωτοφανή για τα δεδομένα του ελληνικού δημοσίου απόφαση που κοινοποιήθηκε στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας το πρωί της Τετάρτης από την αναπληρώτρια υπουργό εργασίας Θεανώ Φωτίου, εργαζόμενοι όπως οι μάγειρες που έφτιαχναν «ντομάτες γεμιστές» στα κοινωνικά συσσίτια για χιλιάδες απόρους, καθώς και εκατοντάδες νέοι επιστήμονες όπως κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι και οικονομολόγοι, πρόκειται στις 31 Οκτωβρίου να σταματήσουν να εργάζονται, καθώς οι συμβάσεις τους δε θα ανανεωθούν με απόφαση του υπουργείου εργασίας.

Σα να μην έφτανε αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός εργασίας αποφάσισε να αντικαταστήσει τις θέσεις εργαζομένων που είχαν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ με νέες προσλήψεις που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες”.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, ότι” αν και μέχρι πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός δήλωνε με βεβαιότητα στα μέσα ενημέρωσης ότι όλες οι θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές θα προστατεύονταν, όπως και οι θέσεις εργαζομένων σε σημαντικά κοινωνικά προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», τελικά στην ουσία τους έδιωξε για να προσλάβει νέους με την πολιτική πρόφαση ότι ο ΑΣΕΠ δεν προβλέπει επαρκή μοριοδότηση για τη συνέχιση της εργασίας τους”.

Πάντως μέχρει και σήμερα οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές συνεχίζουν να προσφέρουν σε αυτές όντας απλήρωτοι επί 5 μήνες και παρά το γεγονός ότι θα αντικατασταθούν για λόγους που πιθανώς υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοινωνικοί και οικονομικοί επιστήμονες που πρόκειται να χάσουν την δουλειά τους αμείβονται σήμερα με βασικό μισθό, ενώ στις νέες κοινωνικές δομές που θα προκηρυχθούν επί Θεανώς Φωτίου, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι «ένας υπάλληλος καθαριότητας πρόκειται να αμείβεται με χίλια εκατό (1100) ευρώ μικτά, δηλαδή με μισθό ως και διπλάσιο από αυτό των προς αποχώρηση επιστημόνων».

Οι εργαζόμενοι των κοινωνικών δομών, δηλώνουν τέλος, ότι δεν «προστίθενται πλέον και αυτοί στην μακρά λίστα των απελπισμένων ανέργων, καλούν πρωτίστως τους πολίτες και εν συνεχεία τα μέσα ενημέρωσης και όλους τους φορείς να ευαισθητοποιηθούν σε αυτή την κατάφορη αδικία που συνίσταται σε βάρος τους, την ώρα που άλλες κατηγορίες εργαζομένων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προστατεύονται, αν και δεν έχουν ενταχθεί σε αυτό με διαδικασίες ΑΣΕΠ».