εργαζόμενοι-δυπα-να-δοθεί-σπίτι-στην-ο-935386
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 11.01.2023 | 16:26

Εργαζόμενοι ΔΥΠΑ: Να δοθεί σπίτι στην οικογένεια της αδικοχαμένης υπαλλήλου στο Ξυλόκαστρο

Να δοθεί από την Δ.ΥΠ.Α κατ’ εξαίρεση σπίτι στην οικογένεια της αδικοχαμένης πολύτεκνης υπαλλήλου στον τομέα καθαριότητας στο Ξυλόκαστρο.

Αυτό ζητά με ανακοίνωση της, η «Αδέσμευτη Φωνή Υπαλλήλων ΔΥΠΑ» και σημειώνει ότι με αφορμή το τραγικό περιστατικό προτείνει:  «Κατ’ εξαίρεση παροχή Κρατικής Στέγασης στις οικογένειες όσων υπαλλήλων χάσουν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας με την άμεση λήψη πρωτοβουλιών από την Δ.ΥΠ.Α ως καθολικού διαδόχου του ΟΕΚ».

Ειδικότερα στην ανακοίνωση τους, οι εργαζόμενοι της ΔΥΠΑ σημειώνουν:

Ήταν 18 Μάϊου του 2009 όταν η Υπουργός Απασχόλησης κα.Φάνη Πάλη Πετραλιά κάλεσε στο γραφείο της την αδελφή και την κόρη της Κωνσταντίνας Κούνεβα για να τους ανακοινώσει ότι το Δ.Σ του ΟΕΚ ενέκρινε όλες τις διαδικασίες ώστε να χορηγηθεί μία κατοικία 100 τ.μ. στην Κ. Κούνεβα και την οικογένειά της, στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων. Ο ΟΕΚ επειδή δεν διέθετε κενά σπίτια στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά μετά τη σχετική επιθυμία που εξέφρασε η Κ. Κούνεβα, προκειμένου το παιδί της να μην αλλάξει περιβάλλον, δρομολογήθηκαν κατʼ εξαίρεση οι απαιτούμενες διαδικασίες, αγοράς και διάθεσης του εν λόγω ακινήτου.

Βρισκόμαστε 14 χρόνια μετά, όταν ένα τραγικό ατύχημα που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Ξυλόκαστρο ήταν ο λόγος για να χάσει τη ζωή της μια υπάλληλος καθαριότητας πολύτεκνη μητέρα, αφού χτυπήθηκε από ΙΧ με μεγάλη ταχύτητα εν ώρα υπηρεσίας στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, στο οποίο επέβαινε. Σύμφωνα με ανακοίνωση καταγγελία της ΠΟΕ ΟΤΑ «Την ίδια στιγμή τόσο η αδικοχαμένη εργαζόμενη καθαριότητας όσο και το υπόλοιπο πλήρωμα του απορριμματοφόρου φέρεται να είναι ανασφάλιστο, δίχως εργασιακή σχέση με τον Δήμο. Και εάν αυτό επιβεβαιωθεί θα μιλάμε για «έγκλημα» και όχι για δυστύχημα για το οποίο κανείς δεν θα συζητά σε δέκα (10) ημέρες ».

H Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της αναφέρει «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει όλο το απαράδεκτο αντεργατικό πλαίσιο και απαιτεί ΑΜΕΣΑ μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και σε όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες, την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων καθώς και μέτρων στήριξης της οικογένειας της συναδέλφισσας. »

Η ευθύνη της Πολιτείας είναι μεγάλη αφού διαπιστώνεται πλήρης αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών για να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο αντίκτυπος που η έλλειψη αυτή έχει στην ίδια την ζωή των εργαζομένων είναι τραγικός αφού τα ατυχήματα που έχουν συμβεί είναι συνεχή, όπως και τις Παραμονές Χριστουγέννων στην Λεωφόρο Σουνίου όπου τραυματίστηκε σοβαρά άλλος ένα υπάλληλος καθαριότητας.

Το Κράτος πρέπει αφενός να εφαρμόσει την σχετική κείμενη νομοθεσία και να μην αδιαφορεί εγκληματικά στις καταγγελίες των εκπροσώπων εργαζομένων αφετέρου να φροντίσει να προσφέρει όλες εκείνες τις υπηρεσίες πρόνοιας -στέγασης στις οικογένειες των αδικοχαμένων υπαλλήλων που χάνονται εν ώρα υπηρεσίας.

Προτείνουμε:

· Την κατ’εξαίρεση παροχή Κρατικής Στέγασης στις οικογένειες όσων υπαλλήλων χάσουν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας με την άμεση λήψη πρωτοβουλιών από την Δ.ΥΠ.Α ως καθολικού διαδόχου του ΟΕΚ

· Την κατ’εξαίρεση καταβολή μαθητικού-φοιτητικού βοηθήματος στα παιδιά των εν λόγω οικογενειών

· Την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή-φιλοξενία τους στις ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, ΒΝΣ Δ.ΥΠ.Α

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στους ΟΤΑ και απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, για την πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με την προμήθεια όλου του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Στηρίζουμε την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τετάρτη 17.1.2023 και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα και ώρα 10.00 π.μ έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).