Εργαζόμενοι δήμου: Παράταση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας -Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
2
Ιούλιος
Back

Εργαζόμενοι δήμου: Παράταση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας -Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις

Η συνδικαλιστική παράταξη «ΕΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Ιωαννίνων με ανακοίνωση της ζητά να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών και να υπάρξει παράταση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρουν:

Οι αποφάσεις ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών στους δήμους αυξάνονται  και το επόμενο διάστημα  θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο. Θα έχουμε απόλυση των εργαζομένων «κοινωφελούς εργασίας», δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, κόσμος θα συνταξιοδοτηθεί, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν φαίνονται στον ορίζοντα άρα… δεν χρειάζεται κάποιος να έχει  μαντικές ικανότητες  για να καταλάβει το αποτέλεσμα.

Τέτοια περίπτωση είναι και ο Δήμος Ιωαννιτών. Η Δημοτική αρχή με το που ανέλαβε το Δήμο το 2019 έκανε την πρώτη προσπάθεια να ιδιωτικοποιήσει τη μισή καθαριότητα και την αποτρέψαμε οι εργαζόμενοι με τις δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο Δήμαρχος απαντούσε -τότε- ότι είναι αστεία πράγματα αυτά που λέγονται  για ιδιωτικοποιήσεις. Εμείς, θέλουμε τώρα, στην αρχή δύο – τρεις μήνες να βάλουμε τον ιδιώτη, μέχρι να δούμε πως θα οργανώσουμε καλύτερα την υπηρεσία!

Τώρα, μετά την νέα απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου για συνέχιση της ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, ακούσαμε τις νέες δηλώσεις του Δήμαρχου ότι δεν συζητάει καν για την αναγκαιότητα  συμμετοχής του ιδιώτη στην αποκομιδή. – Δυστυχώς, ως σύλλογος δεν κάναμε ούτε μία παράσταση διαμαρτυρίας, ούτε μία ανακοίνωση δεν βγήκε αυτή τη φορά αν και το βάλαμε στο Δ.Σ. – Κουβέντα βέβαια δεν ακούσαμε από τον Δήμαρχο για την αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και την αγωνία που όφειλε να έχει για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες που κινδυνεύουν όλες με κατάρρευση.

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου η πολιτική της δημοτικής Αρχής. Ενστερνίζεται και εφαρμόζει την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Το βλέπουμε και με τη στάση για τους σταθμούς μεταφόρτωσης, όπως και των άλλων δήμων της περιοχής. ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ.

Η δημοτική αρχή, για να περάσει αυτή τη πολιτική, προσπαθεί και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους καλώντας δύο (2) σε απολογία με ανυπόστατες κατηγορίες (έναν οδηγό απορριμματοφόρου και έναν εργάτη, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου).

Κατηγορία; δεν προσήλθαν για εργασία την Κυριακή 27/12/2020! Όμως αυτοί οι εργαζόμενοι δεν ήταν στην κατάσταση εργασίας αυτής της Κυριακής!

Στο έκτακτο Δ.Σ. που κάναμε μετά από το αίτημα των διωκόμενων συναδέλφων, μεταξύ των άλλων που αποφασίσαμε, συμφωνήσαμε με την πρότασή τους να σταλεί η καταγγελία  στα θεσμικά όργανα  του συνδικαλιστικού κινήματος, στην ΠΟΕ ΟΤΑ και στο Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, όπως εξάλλου είχαμε κάνει και κατά το παρελθόν, πιστεύοντας ότι τα θεσμικά όργανα πρέπει να ενημερώνονται και να παίρνουν σαφή θέση. Για μία ακόμη φορά όμως Πρόεδρος και γραμματέας αρνήθηκαν να στείλουν την καταγγελία στο Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ.

Προφανώς και όλοι μας έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις για τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, το ρόλο τους και τη πολιτική που πορεύονται, γι’ αυτό και υπάρχουν διαφορετικές παρατάξεις, ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις που όμως γίνονται – πρέπει να γίνονται – εντός του σ.κ. στους εργαζόμενους και εκεί κερδίζεται η πρωτοπορία (που όντως οι αγώνες στην ανάπτυξή τους χτυπιούνται και από αθέμιτο ανταγωνισμό κι από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό).

Τα μέτρα της κυβέρνησης χτυπάνε όλους τους εργαζόμενους. Δυσκολεύουν τα πράγματα για όλους. Π.χ. Για να γίνει απεργία και να κατέβει ο καθένας με το δικό του πλαίσιο, πρέπει να «επιβάλουμε» την απεργία, να ανατρέψουμε τους νόμους που τις απαγορεύουν, να την κατακτήσουμε όλοι όσοι την θέλουμε και την παλεύουμε, έστω και με τη διαφορετική προοπτική που δίνει ο καθένας.

Θετικό βήμα θεωρούμε το ότι συμπορεύτηκαν όλοι αυτές της ημέρες με τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Τον Ιούλιο του 2020 γίνανε εκλογές για την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας έγιναν γρήγορα – γρήγορα για να προλάβουμε – όπως λέγανε – την πανδημία και  να παρέμβει και η επιτροπή μαζί με το σύλλογο για τα μέτρα υγιεινής στους χώρους εργασιας. Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ήταν ο γραμματέας του συλλόγου Σίμος Γιάννης, μέλος Σαρρέας Μίλτος… 8 μήνες μετά τις εκλογές και δεν έχουν καλέσει ακόμη τα μέλη της επιτροπής που εκλέχτηκαν.
Απάντηση που πήραμε: δεν άδειαζε η πρόεδρος του συλλόγου.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ζητάμε:

Να πάρει πίσω η Δημοτική Αρχή τις ιδιωτικοποιήσεις.

Να πάρει πίσω η Δημοτική Αρχή τις κλήσεις σε απολογία
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Παράταση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τουλάχιστον κατά 4 μήνες, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να μπουν ταμείο ανεργίας.
Σύγκληση της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας.

Συγκρότηση επιτροπών υγιεινής κι ασφάλειας σε όλους τους δήμους.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!