Εργασιακά: Ποιες αλλαγές αναμένονται το 2018 σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
23
Νοέμβριος
Back

Εργασιακά: Ποιες αλλαγές αναμένονται το 2018 σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα

Πολλές ανατροπές σε εργασιακά ζητήματα, φέρνει το 2018. Τα περισσότερα από τα μέτρα αποτελούν ωρίμανση προβλέψεων που περιλαμβάνουν οι πρόσφατες συμφωνίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται νέα αύξηση των εισφορών (έναν χρόνο μετά το νόμο Κατρούγκαλου), και αλλαγές στα συνδικαλιστικά προνόμια και τις απεργίες.

Πιο αναλυτικά:

ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Από το νέο έτος, οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων του περίπου 1,4 εκατομμυρίου μη μισθωτών, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που -όπως εκτιμάται- θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, θα φθάσουν έως και το 38%. Έτσι, για έναν επαγγελματία με κέρδη 10.000 ευρώ τον χρόνο τα πρόσθετα βάρη φθάνουν στα 400 ευρώ ετησίως. Για υψηλότερα εισοδήματα η επιβάρυνση μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 100 ευρώ τον μήνα.

Συμψηφισμός των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, σε συνδυασμό με την καταβολή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος καταλογισμός εισφορών για επικουρική (7%) ή/και πρόνοια (4%) θα γίνει τον Φεβρουάριο όταν ο ΕΦΚΑ αναρτήσει τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Ιανουαρίου 2018.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Αντικαθίσταται το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων με διαδικασία κοινοποίησης μέγιστης διάρκειας τριών μηνών η οποία δεν συνεπάγεται εκ των προτέρων έγκριση. Το σύστημα κοινοποίησης θα πρέπει να διαχειρίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ASE), το οποίο θα αναθεωρηθεί με όρους σύνθεσης με ισότιμη εκπροσώπηση μεταξύ του κράτους, των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Ταχεία δικαστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να κρίνει τη νομιμότητα των απεργιών να χρησιμοποιείται και για διαφορές που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 656  του Αστικού Κώδικα σε περίπτωση απεργίας. Θυμίζουμε ότι μετά τον σάλο αντιδράσεων, η κυβέρνηση έκανε προσωρινά πίσω στο θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας για την κήρυξη απεργίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ: Δημιουργείται ψηφιακό μητρώο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ επανεξετάζεται ο κατάλογος των δικαιολογημένων λόγων καταγγελίας της σύμβασης των εργαζομένων που προστατεύονται ως μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση). Επίσης αλλάζει το σύστημα παροχών των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση).

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ: Επανεξέταση της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας τον Ιανουάριο, ώστε οι εργαζόμενοι να μην έχουν την δυνατότητα μονομερούς προσφυγής σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ:  Αξιολόγηση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων από τον Μάρτιο, ώστε να κρίνεται αν κάθε σύμβαση θα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ: Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας έως τον Ιούνιο του 2018, με τα συνδικάτα να χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την διαδικασία

ΕΦΚΑ: Οι αρχές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη δυνατότητα του ΕΦΚΑ να αποκτήσει αυτόματο ηλεκτρονικό αρχείο με το ιστορικό όλων των συνταξιούχων. Θα πρέπει να είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ.

Αδήλωτη εργασία: Κατάρτιση νέου σχεδίου για στοχευμένους ελέγχους με βάση την ανάλυση κινδύνου.

Κλειστά επαγγέλματα: Άρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα

Εργατικά ατυχήματα: Νέες παρεμβάσεις σχεδιάζονται στις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.

Ως προς το Δημόσιο, εισοδηματικές απώλειες σημαντικού ύψους αναμένεται να υποστούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 πάνω από 300.000 πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και τουλάχιστον άλλοι 100.000 κρατικοί λειτουργοί που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. 4472/2017 για τα νέα ειδικά μισθολόγια, αναδρομικά από την 1η-1-2017.

Δείτε ακόμη:

Δημόσιο –Επικαιροποιημένο Μνημόνιο: Τι προβλέπει για μισθούς, συμβασιούχους, κλαδολόγιο (έγγραφο)

Αχτσιόγλου: Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2018

Σκληρές ανατροπές σε εργασιακό, πρόνοια, ασφαλιστικό έρχονται το 2018

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!