ένας-οδηγός-για-τις-γυναίκες-που-θέλο-139402
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 10.11.2015 | 08:22

Ένας… οδηγός για τις γυναίκες που θέλουν να πάρουν αύξηση

Δεν είναι πρόβλημα μίας χώρας. Ούτε ενός συγκεκριμένου κλάδου. Παντού, οι γυναίκες παλεύουν για να εξασφαλίσουν μισθολογική ισότητα.

Ακόμη και στο Χόλιγουντ. Πρόσφατα, το είχε θίξει και η Τζένιφερ Λόρενς, με ένα κείμενο- κόλαφο για τις εταιρείες παραγωγής και το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ηθοποιούς, σε σχέση με τους άνδρες.

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα μισθολογικής ισότητας, στη Βρετανία, η Χάριετ Μίντερ έγραψε στον Guardian έναν… οδηγό για τις γυναίκες που θέλουν να πάρουν αύξηση. Και με τις ισχυρές δόσεις ειρωνείας που συμπεριέλαβε στο κείμενό της, σκιαγράφησε το πρόβλημα σε όλο του το μεγαλείο.

Αυτές είναι οι 5 συμβουλές που δίνει στις γυναίκες για αύξηση:

  1. Να γίνετε άνδρας. Προφανώς. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτύχει, αλλά υποθέτω ότι δεν μπορείτε να το κάνετε, οπότε προχωρήστε στο δεύτερο.
  2. Μην κάνετε παιδιά. Ποτέ. Παρότι οι έρευνες δείχνουν ότι το αν οι γυναίκες κάνουν παιδιά έχει ελάχιστο αντίκτυπο στο πόσο επιτυχημένες είναι και το γεγονός ότι η φράση «οι γυναίκες φεύγουν για να αποκτήσουν παιδιά» έχει τόση δόση αλήθειας όση και ο Αγιος Βασίλης, οι εταιρείες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να αποδώσουν τη μισθολογική διαφορά ανδρών- γυναικών στα παιδιά. Γιατί κανένας άνδρας, ποτέ δεν απέκτησε παιδί.

Παρόλα αυτά, αν είστε γυναίκα που θέλει να πάρει αύξηση, κάντε σαφές στο αφεντικό σας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα σας αποσυντονίσουν δύο μικροσκοπικά ποδαράκια. Βεβαιωθείτε ότι δεν δείχνετε τρυφερότητα στα παιδιά που εμφανίζονται στο γραφείο και ανά τακτά διαστήματα τονίστε πόσο λίγο σας ενδιαφέρει η τεκτοποίηση.

Αν υπήρξατε αρκετά απρόσεκτη ώστε να έχετε αποκτήσει ήδη παιδιά τότε, για όνομα του Θεού, μην τα αναφέρετε ποτέ. Μπορεί να είναι αποδεκτό οι άνδρες συνάδελφοί σας να φεύγουν νωρίτερα από το γραφείο για να πάρουν τα παιδιά σας από το σχολείο, αλλά πιθανότατα θα θέλετε να εφεύρετε κάποια περίτεχνη δικαιολογία- για παράδειγμα ότι μία τρύπα κατάπιε ολόκληρο το σπίτι σας ή ότι η ποδοσφαιρική ομάδα που υποστηρίζετε παίζει εκτός έδρας. Σε καμία περίπτωση μην επικαλεστείτε «γυναικεία προβλήματα» για να λείψετε από το γραφείο. Αυτό θα μεταφραστεί απλά ως «προσπάθεια για εγκυμοσύνη» και δεν θα πάρετε ποτέ αύξηση.

  1. Σταματήστε να τρώτε. Οπως προκύπτει, ο μισθός σας είναι αντιστρόφως ανάλογος του βάρους σας. Ως γυναίκα, όσο περισσότερο ζυγίζετε, τόσο λιγότερα χρήματα κερδίζετε. Πράγματι, αν θέλετε να εξασφαλίσετε μεγάλο μισθό, πρέπει να προσπαθήσετε να είστε λιποβαρής.

Οι πολύ αδύνατες γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όσο 22.000 δολάρια περισσότερα από τις συναδέλφους τους που είναι μέσου βάρους. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί καλό νέο. Τουλάχιστον, δεν χρειάζεται να ξοδεύετε το μικρό μισθό σας για πολυτέλειες όπως το φαγητό. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για τους άνδρες. Οταν είσαι άνδρας, τίποτα δεν στέλνει το μήνυμα «πραγματικά καλός στη δουλειά του», όσο η κοιλιά της μπύρας και η αγάπη για ένα επαγγελματικό γεύμα τριών πιάτων. Οπότε, αν θέλετε να τρώτε αλλά και να πληρώνεστε καλά, γυρίστε στο πρώτο βήμα.

  1. Εχετε πίστη στο σύστημα. Οπως οι άνδρες αρέσκονται να υπενθυμίζουν συχνά στις γυναίκες, μία ημέρα και εκείνες θα κερδίζουν τα ίδια με αυτούς. Απλά, πρέπει να είμαστε υπομονετικές. Γιατί οι δεκαετίες της νομοθετημένης μισθολογικής ισότητας δεν είναι αρκετές. Θα πάρει… τουλάχιστον άλλη μία γενιά. Αλλά τότε σίγουρα θα έχει τακτοποιηθεί το θέμα. Αναμφίβολα.
  2. Θυμώστε. Αυτό απαιτεί κάποια υποστήριξη από τους άνδρες συναδέλφους σας, οπότε πρέπει να τους καλοπιάσετε πρώτα. Βγάλτε τους για ένα καλό γεύμα και ήρεμα εξηγήστε τους ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν όλοι αμείβονταν σύμφωνα με τις ικανότητές τους και όχι με βάση το φύλο τους. Μετά, ρωτήστε τους αν θα ήθελαν να σας πουν πόσα βγάζουν. Αν υπάρχει διαφορά με το δικό σας μισθό, σημειώστε το και πηγαίνετε το ταχύτερο δυνατό στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και ρωτήστε τους ευγενικά τι σκοπεύουν να κάνουν για αυτό. Μείνετε εκεί μέχρι να λυθεί το ζήτημα. Σημείωση: Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε μαζί σας κουβέρτες, χειροπέδες και άφθονα αποθέματα σούπας. Θα είστε σε μακρά αναμονή.

iefimerida.gr