εκαβ-θεσσαλονίκης-έκανε-αγωγή-σε-γιατ-379109
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 03.03.2023 | 13:05

ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης: Έκανε αγωγή σε γιατρό του Ιπποκράτειου γιατί ζήτησε τα…αυτονόητα

Η ΟΕΝΓΕ καταδικάζει την απαράδεκτη αγωγή ενάντια στον συνάδελφο Γιάννη Κούτρα, γιατρό στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και μέλος Δ.Σ της ΕΝΙΘ, από τη διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, γιατί έπραξε το αυτονόητο που ορίζει η ιατρική δεοντολογία και ηθική.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, “τα γεγονότα αφορούν την τηλεφωνική παρέμβαση στις 28/1/2020 του τότε αντιπροέδρου της ΕΝΙΘ ενάντια στην απόφαση της διευθύντριας του ΕΚΑΒ, που όριζε ότι κάθε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ πρέπει να συνοδεύεται από αστυνομικούς προκειμένου να εισέλθει σε οποιαδήποτε camp προσφύγων.

Ο συνάδελφος Κούτρας, ως εκπρόσωπος της ΕΝΙΘ και ως όφειλε ο κάθε γιατρός, ζήτησε το αυτονόητο να μην καταπατούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα κανενός ασθενούς ανεξαρτήτως φυλής, δέρματος ή θρησκείας, αφού σε κανένα camp της χώρας το ΕΚΑΒ δεν συνοδεύεται από αστυνομικούς. Απαίτησε το στοιχειώδες, που επιβάλλει ο σεβασμός στην ιατρική δεοντολογία και ηθική, την αντιμετώπιση των προσφύγων ως ασθενών και όχι ως εγκληματιών.

Αυτό αποτελεί και την επίσημη θέση των συνδικαλιστικών οργάνων στο χώρο της υγείας και όχι μόνο, που τάσσονται ενάντια σε τέτοιους είδους αποκλεισμούς και διακρίσεις και για αυτό η ΕΝΙΘ προχώρησε σε καταγγελία ζητώντας επίσημη απάντηση από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Αντί η διοικήτρια του ΕΚΑΒ να απαντήσει στην καταγγελία της ΕΝΙΘ και να απολογηθεί για την αντιδεοντολογική, κοινωνικά άδικη και επικίνδυνη απόφασή της, επέλεξε την προσωπική δίωξη του Γιάννη Κούτρα. Προχώρησε καταρχήν με τον διοικητή του Ιπποκράτειου σε πειθαρχική δίωξη με διενέργεια ΕΔΕ και πειθαρχικού για “ανάρμοστη συμπεριφορά” τον Μάιο του 2020, η οποία έπεσε στο κενό μετά από το κύμα αλληλεγγύης από συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις και συναδέλφους. Τώρα, επανέρχεται σχεδόν τρία χρόνια μετά με αγωγή κατά του συναδέλφου, ζητώντας αποζημίωση 25.000 ευρώ για “ηθική βλάβη” και «αντιδεοντολογική συμπεριφορά»!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες πρακτικές που προσπαθούν να μας φιμώσουν. Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Ρέτζιου Α., που διώκεται με τον ν. Χρυσοχοΐδη για διαδήλωση που απαιτούσε άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, οι διώξεις προς τα μέλη του Δ.Σ της ΕΝΙΘ, Κατσίμπα Δ. και Σιούλη Α. και πολλές άλλες. Σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν όποιον αντιστέκεται, αλλά δεν θα τους περάσει.

Η ΟΕΝΓΕ στέκεται στο πλευρό του συναδέλφου Γιάννη Κούτρα, που έπραξε ότι θα πρέπει να πράττει κάθε γιατρός απέναντι σε κάθε τέτοια ενέργεια.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή αγωγή και ζητάμε, έστω και τώρα, από την Διευθύντρια του ΕΚΑΒ, που τυγχάνει να είναι και αυτή ιατρός, να αναλογιστεί την ευθύνη της, με βάση την ιατρική δεοντολογία και ηθική, και να αποσύρει άμεσα την αγωγή.”