δήμος-θεσσαλονίκης-ανακοίνωση-συλλό-470011
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 15.06.2019 | 10:16

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων για τα νυχτερινά και εξαιρέσιμα

Την Τρίτη 11 Ιουνίου ο ΣΕΔΘ ενημερώθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες ότι στις 27 Ιουνίου θα πληρωθούν στους εργαζόμενους της καθαριότητας τα νυχτερινά-εξαιρέσιμα για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2018, αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας ως εξής:

«Είναι πολύ πιθανόν, αν τρέξουν οι διαδικασίες ως τις 19 Ιουνίου, να πληρωθεί και ο Μάρτης. Για τον Απρίλιο ξεκίνησαν οι διαδικασίες με τους εργαζόμενους να υπογράφουν τις σχετικές καταστάσεις. Σε καμία περίπτωση οι συνάδελφοι δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από αυτή την κατάσταση και πρέπει να αυξηθεί η πίεση προς την διοίκηση με μαζικότερη συμμετοχή στην αποχή από εργασία που κήρυξε ο ΣΕΔΘ. Θυμίζουμε τι έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν με την 3ήμερη αποχή αναγκάσαμε την διοίκηση του δήμου μέσα σε 20 ημέρες να πληρώσει 5 μήνες νυχτερινά-εξαιρέσιμα και να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια κάποιων Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Εντύπωση μας προκαλεί η είδηση που κυκλοφόρησε σε διάφορες ιστοσελίδες την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Γράφτηκε ότι 36 εργαζόμενοι του δ. Θες/νίκης κατέθεσαν μήνυση «κατά παντός υπευθύνου» για τις καθυστερήσεις πληρωμών νυχτερινών-εξαιρέσιμων. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε ασχολίαστο:

– Είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, αλλά τα δικαστήρια δεν είναι το φάρμακο για πάσα νόσο. Φτάνει στα όρια της παρεξήγησης η μανία που έχουν ορισμένοι συνδικαλιστές και σωματεία με τους δικηγόρους και τα δικαστήρια και το πάθος που δείχνουν να παρασύρουν συναδέλφους αποκλειστικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Τι συνδικαλιστές είναι αυτοί που εμφανίζονται μόνο για να καλέσουν τους εργαζόμενους να τρέξουν στα δικαστήρια και σε κινητοποιήσεις και απεργίες είναι απεργοσπάστες;

– Αν και το γνωρίζουν από πρώτο χέρι, να θυμίσουμε στους περισσότερους συναδέλφους που υπόγραψαν για την μήνυση ότι, οι πρωτεργάτες αυτής της κίνησης είναι κάποιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα καλούσαν τους εργαζόμενους «να βάλουν πλάτη» υπέρ της διοίκησης Μπουτάρη. Είναι γνωστές οι «πανηγυρικές» μαζώξεις που έκαναν στα εργοτάξια και αλλού με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα καθαριότητας και άλλα μέλη της διοίκησης. Χαρακτηριστικό είναι και ότι όχι μόνο δεν συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις – όπως του περασμένου Δεκέμβρη – αλλά κάνουν τα πάντα για να τις σαμποτάρουν.

– Πραγματικά η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε μόνο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

α) Κατατέθηκε «κατά παντός υπευθύνου». Αν ήταν παλικάρια οι πρωτεργάτες της κίνησης ας την κατέθεταν ενάντια στην διοίκηση Μπουτάρη. Ο ΣΕΔΘ τις αναφορές, τις προσφυγές, τις καταγγελίες ενάντια στις διοικήσεις του δήμου τις καταθέτει.

β) Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η διοίκηση Μπουτάρη αποχωρεί. Τα δεδουλευμένα για τα οποία έγινε η μήνυση είτε έχουν πληρωθεί, είτε θα πληρωθούν μέχρι να γίνει η έρευνα της μηνυτήριας αναφοράς. Το μόνο που μπορεί να καταφέρουν με την μήνυση είναι να έχουν τραβήγματα κάποιοι συνάδελφοι από διάφορες υπηρεσίες, όπως δυστυχώς  συμβαίνει συνήθως. Συνάδελφοι που δεν έχουν την ευθύνη για αυτή τη κατάσταση, αφού αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η διοίκηση Μπουτάρη π.χ. ευθύνη της διοίκησης είναι η καθυστέρηση πληρωμής για Νοέμβρη-Δεκέμβρη, γιατί δεν έφερε γρήγορα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο και την οικονομική επιτροπή.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην ζωή και την δράση του σωματείου. Φραγμούς στην αντεργατική πολιτική βάζει μόνο η κινητοποίηση των εργαζομένων».