δίκτυο-εργαζομένων-οτα-καταργούν-το-ρ-736481
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 30.03.2020 | 09:16

Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ: Καταργούν το ρόλο του γιατρού εργασίας

“Να καταργηθεί το άρθρο  13 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποβαθμίζει την Ιατρική της εργασίας και καταργεί το ρόλο του γιατρού εργασίας στους χώρους εργασίας”, ζητά το ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα:

Σε μια δύσκολη περίοδο που η εξαπλώσει του κορονοιού είναι σε εξέλιξη, που τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας  ήταν και παραμένουν  υποβαθμισμένα, που τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους και σε πολλούς χώρους εργασίας αρκετών κλάδων  δυστυχώς καλά κρατούν,  η κυβέρνηση της Ν.Δ και το υπουργείο εργασίας θεώρησαν ότι  μπορούν να παρέμβουν νομοθετικά και να αλλάξουν προς το χειρότερο το μέχρι σήμερα νομικό πλαίσιο για τους γιατρούς εργασίας και την προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Με το άρθρο δέκα τρία στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Αρ. Φύλλου 68 /20-3-2020 προβλέπεται ότι καθήκοντα ιατρού εργασίας, πέραν των ιατρών που κατέχουν την ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας, μπορούν επίσης να ασκούν, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις, ιατροί που κατέχουν άλλη ειδικότητα, πλην της Ιατρικής της Εργασίας και έχουν ασκήσει (για πρώτη φορά) καθήκοντα ιατρού εργασίας προ της 15ης Μαΐου 2009, καθώς και ιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι έχουν ασκήσει καθήκοντα ιατρού εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχώς επί επτά τουλάχιστον έτη μέχρι και την 15η Μαΐου 2009.

Δεν πρόκειται για μια προσωρινή παρέμβαση  για το διάσημα των έκτακτων  συνθηκών για λόγους αντιμετώπισης του κορονοιού-  αλλά για κατάργηση του νομικού πλαισίου που ίσχυε για τους γιατρούς εργασίας  και προέβλεπε  ότι  την ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας την ασκούν γιατροί εργασίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

 Με την Π.Ν.Π  ανοίγεται ο δρόμος  γιατροί διάφορων ειδικοτήτων, που δεν έχουν σχέση  με την ιατρική της εργασίας να  μπορούν να ασκούν το ρόλο του γιατρού εργασίας  στο δημόσιο και τις επιχειρήσεις.  Ουσιαστικά  μας γυρίζουν πίσω,  στο προ του 2009 νομικό πλαίσιο όπου ιατρική της εργασίας μπορούσε να ασκεί γιατρός κάθε ειδικότητας. Χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο της ιατρικής της εργασίας, Χωρίς να προβαίνουν στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, σε ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων. Τυπικά  κάλυπταν  την υποχρέωση των επιχειρήσεων  και των  φορέων  του δημοσίου όπως οι ΟΤΑ, κάνοντας μόνο συνταγογράφιση φαρμάκων,  χωρίς καμία ουσιαστική συμβολή για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, λύνει τα χέρια  των εργοδοτών όπου ήθελαν και θέλουν εν τύποις ένα γιατρό για να είναι καλυμμένη απέναντι στο νόμο.  Δεν θέλουν  γιατρό εργασίας ο οποίος θα παρεμβαίνει και θα υποχρεώνει τους εργοδότες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να παίρνονται όλα τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθεί ΤΩΡΑ το άρθρο δέκα τρία της Π.Ν. Περιεχομένου  68-2020  γιατί είναι σε βάρος της Ιατρικής της εργασίας , των γιατρών εργασίας και ουσιαστικά εκθέτει σε κινδύνους τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.
  • Να προσλαμβάνονται με μόνιμη σχέση εργασίας οι γιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας στο δημόσιο και τους ΟΤΑ. Να ενισχυθεί και όχι να υποβαθμίζεται ο ρόλος τους. Οι εισηγήσεις τους για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, σε συνεργασία  με τα σωματείο και την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας  να είναι δεσμευτικές για την εργοδοσία  και όχι συμβουλευτικές.
  • Να υπάρχει ιατρείο σε κάθε Δήμο εφοδιασμένο με τον  αναγκαίο εξοπλισμό για τις πρώτες βοήθειες.
  • Να διατίθενται από τις δημοτικές αρχές τα  αναγκαία χρήματα για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας (Μέσα ατομικής προστασίας ΜΑΠ, ατομικής υγιεινής, φωριαμοί, πλυντήρια για το ρουχισμό εργασίας, εμβολιασμοί).
  • Να δημιουργηθεί σε κάθε Δήμο επιτροπή για την Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας.