διαδηλώσεις-και-απογευματινά-συλλαλ-272184
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 15.01.2018 | 18:53

Διαδηλώσεις και απογευματινά συλλαλητήρια κατά του πολυνομοσχεδίου

Σε εξέλιξη είναι η διαδήλωση του ΠΑΜΕ με αφετηρία την Ομόνοια ενώ συλλαλητήριο στο Σύνταγμα πραγματοποιεί και η ΓΣΕΕ ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο που τίθεται σε ψηφοφορία στη Βουλή.

Όπως υποστηρίζει η Συνομοσπονδία και τα Συνδικάτα, η διάταξη που αφορά τον τρόπο κήρυξης της απεργίας ουσιαστικά βάζει ένα τέλος στο απεργιακό δικαίωμα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ Παναγιώτης Κυριακούλιας “διαδηλώνουμε επίσης και για τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς που σημαίνει ουσιαστικά εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες”.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι “ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για τις απεργίες αλλά και αυτές που αφορούν τα επιδόματα και την εκποίηση της πρώτης κατοικίας”.

Μπροστά από τη Βουλή διαδηλώνουν επίσης η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώσεις που αντιτίθενται στο Πολυνομοσχέδιο.

Νωρίτερα, με πορεία προς τη Βουλή ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και σωματείων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την απεργία», συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή. Μόλις έφτασαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μέλη της Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και σωματείων άπλωσαν πανό στα σκαλιά της Βουλής, χωρίς, όμως, να σημειωθούν επεισόδια.

«Και σήμερα υπήρξε κινητοποίηση των εργαζόμενων, όπως και τις τις προηγούμενες ημέρες, και θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Σήμερα, η ΑΔΕΔΥ, με στάση εργασίας και πορεία προς τη Βουλή, αντιστέκεται στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, γιατί θεωρούμε ότι αυτό που γίνεται σήμερα με την ψήφιση της ρύθμισης που ξεκινάει από τα πρωτοβάθμια σωματεία, έχουν στόχο να το διευρύνουν και για τις ομοσπονδίες και για τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης.

«Δεν τους αρκεί ότι εννέα στις δέκα απεργίες βγήκαν παράνομες και καταχρηστικές, όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, θέλουν να βάλουν καινούργια εμπόδια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την απεργία. Θα συνεχίσουμε κι από αύριο με Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, για την ακύρωση στην πράξη των μέτρων αυτών που θα επιδιώξει να ψηφίσει η κυβέρνηση το βράδυ στη Βουλή. Ακόμα κι αν ψηφιστούν, εμείς δεν θα υποταχθούμε. Θα υπερασπιστούμε το απεργιακό δικαίωμα» κατέληξε ο κ. Καλομοίρης.

«Λέμε όχι στην κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Λέμε όχι στους πλειστηριασμούς. Ζητούμε από την κυβέρνηση να βάλει φραγμό στους πλειστηριασμούς. Ζητούμε τη μη κατάργηση των επιδομάτων που κατακτήθηκαν με αγώνα από τους εργαζόμενους» επισήμανε ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας.

Συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα, έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκη, περίπου 100 συμβασιούχοι και παρατασιούχοι στους ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα, για τον ίδιο λόγο, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 80 άτομα,  μέλη της ΕΔΟΘ, της ΑΔΕΔΥ και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο άγαλμα Βενίζελου.