δακε-οτα-για-ξυλόκαστρο-γιατί-ο-δήμαρχ-1119067
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 09.01.2023 | 16:00

ΔΑΚΕ-ΟΤΑ για Ξυλόκαστρο: Γιατί ο Δήμαρχος δεν έχει ήδη συλληφθεί για παράβαση της εργασιακής νομοθεσίας;

Μια σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΑΚΕ – ΟΤΑ για το τραγικό εργατικό δυστύχημα στο δήμο Ξυλοκάστρου που οδήγησε στο θάνατο μιας εργαζομένης που δούλευε ανασφάλιστη στην υπηρεσία καθαριότητας. Μάλιστα η ΔΑΚΕ – ΟΤΑ στην σχετική ανακοίνωση της σημειώνει: «Γιατί ο Δήμαρχος δεν έχει ήδη συλληφθεί για παράβαση της εργασιακής νομοθεσίας με τη διαδικασία του αυτοφώρου;».

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της, η ΔΑΚΕ – ΟΤΑ σημειώνει: 

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο ακόμη ενός ανθρώπου, ακόμη μιας συναδέλφου, δύο μόλις εβδομάδες έπειτα από το τραγικό συμβάν του διαμελισμού του συναδέλφου μας στην Αρτέμιδα. Κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις, η ασυνειδησία των οδηγών που θεωρούν τη ζωή παιχνίδι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το πλεόνασμα των λόγων περιττεύει. Συλλυπητήρια στους οικείους της αδικοχαμένης συναδέλφου μας. Η Πολιτεία όμως τώρα, οφείλει να φροντίσει για τα όσα ανήλικα τέκνα της.

Όσον αφορά όμως το δυστύχημα αυτό καθαυτό, οι καταγγελίες είναι καθηλωτικές, αλλά και υποδηλωτικές της κατάστασης η οποία επικρατεί σε δήμους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, το πλήρωμα του απορριμματοφόρου δεν είχε κανενός είδους επίσημη εργασιακή σχέση με τον Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και οι συνάδελφοι εργάζονταν ανασφάλιστοι εν γνώσει της Δημοτικής Αρχής(!!!).

Χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να παραβλέπουμε την εγκληματική και αλητήρια συμπεριφορά ορισμένων, οι οποίοι πίσω από ένα τιμόνι θεωρούν ότι γίνονται κάτι παραπάνω από θεοί έχοντας μηδαμινό σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, εάν οι καταγγελίες είναι αληθείς τότε αυτόματα προκύπτουν τρία ερωτήματα:

1. Γιατί ο Δήμαρχος δεν έχει ήδη συλληφθεί για παράβαση της εργασιακής νομοθεσίας με τη διαδικασία του αυτοφώρου;

2. Γιατί δεν έχει ήδη παρέμβει ο Εισαγγελέας;

3. Γιατί δεν έχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιοι Υπουργοί Εργασίας και Εσωτερικών;

Κύριε Υπουργέ της Εργασίας, είναι θεμιτό και χρήσιμο να νομοθετείτε και να προσπαθείτε να πατάξετε τη μαύρη εργασία στον ιδιωτικό τομέα:

 όταν όμως υπάρχουν καταγγελίες –στον βαθμό που αυτές ευσταθούν- ότι τη μαύρη εργασία τη μεταχειρίζονται φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, τότε η μαύρη εργασία λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Αν η ίδια η Δημόσια Διοίκηση χρησιμοποιεί ανασφάλιστους εργαζόμενους, τότε η παρέμβασή σας οφείλει να είναι άμεση, σκληρή και παραδειγματική.

 όταν οι συνάδελφοί μας εργάζονται ένα, δύο, τρία ή και παραπάνω έτη, χωρίς τα προβλεπόμενα εκ του νόμου Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), τότε οι παραβάσεις της νομοθεσίας από τους Αιρετούς είναι κραυγαλέες. Είναι ρητή υποχρέωση της κάθε Δημοτικής Αρχής να παρέχει τα ΜΑΠ στους εργαζόμενους της.

Βρισκόμαστε στο 2023 και ακόμη συζητάμε με τις Δημοτικές Αρχές για αποτίμηση σε χρήμα των ΜΑΠ που δεν παραλάβαμε ποτέ την ώρα που έπρεπε. Η παρέμβαση της κεντρικής Πολιτείας για να δοθεί ένα τέλος στον εμπαιγμό, είναι επιβεβλημένη και οφείλει να είναι άμεση. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή, για να αποτιμηθεί σε χρήμα μετά από τέσσερα χρόνια το ρίσκο που πήραμε!!!

Κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών,

 οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οφείλουν άμεσα, από σήμερα, να προβούν σε μαζικό, ενδελεχή και εμπεριστατωμένο έλεγχο σε κάθε Δήμο της Χώρας, με αντικείμενο την

τήρηση των Νόμων, την εφαρμογή των Κανονισμών Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και των οικονομικών τους. Εάν σε έναν Δήμο της Ελλάδας –όπως καταγγέλλεται υφίσταται μαύρη εργασία, τότε αναρωτιόμαστε αν υφίσταται και κάτι ακόμη το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο από κάθε άποψη: μαύρα ταμεία(;;;). Οι εποχές δημάρχων τύπου Πολάκη, με τα διπλά βιβλία, υποτίθεται ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Έχουμε όμως ακόμη ένα καθήκον. Να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες, για τις αστοχίες του συνδικαλιστικού κινήματος στην κατεύθυνση της προστασίας των συναδέλφων. Για να εξηγούμαστε, λύσεις δεν θα δοθούν ποτέ, όσο:

 η Ομοσπονδία, οι Παρατάξεις κτλ, ποντάρουν και σπεκουλάρουν πάνω στο συναίσθημα και την οργή,

 η Ομοσπονδία, οι Παρατάξεις κτλ αναλώνονται στα μεγάλα λόγια, τις επαναστάσεις από το πληκτρολόγιο του facebook και του διαμοιρασμού ευθυνών δεξιά και αριστερά, αλλά τελικά πουθενά.

Επιτέλους όμως και η ΚΕΔΕ θα πρέπει να ξυπνήσει από τον πολυετή λήθαργο, να αφήσει κατά μέρος το κυνήγι των δημοσίων σχέσεων και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει να καταγγείλει Δημάρχους και Αιρετούς ή να έρθει σε ρήξη με τα μέλη της.

Εμείς θέτουμε για ακόμη μια φορά τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Σε κάθε μας παρέμβαση μιλάμε με στοιχεία, δείχνουμε τον δρόμο των λύσεων και δεν φοβόμαστε να έρθουμε σε ρήξη με κανέναν, με οποιοδήποτε κόστος. Υποκρισία όμως δεν μας χαρακτήριζε, δεν μας χαρακτηρίζει και δεν θα μας χαρακτηρίσει ποτέ.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, για άμεση λύση των προβλημάτων που αφορούν, όχι απλά την εργασιακή μας υπόσταση,

ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ!