δ-πειραιά-καταγγελίες-διαγωνισμοί-πο-406862
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 23.09.2022 | 13:37

Δ. Πειραιά-Καταγγελίες: Διαγωνισμοί που «πάσχουν» από νομιμότητα & μισθολογικές «αυθαιρεσίες»

Δεν σταματά να αυθαιρετεί και να εκτίθεται η δημοτική αρχή Πειραιά τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους δημότες. Δύο διαγωνισμούς γύρισε πίσω η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς «έπασχαν», όπως αναφέρετε, στη νομιμότητα των όρων.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του, το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών & Εργατ/των δήμου Πειραιά και κάνοντας λόγο για διαγωνισμούς που πάσχουν από νομιμότητα αλλά και διάφορες μισθολογικές αυθαιρεσίες όπως τις χαρακτηρίζει σημειώνει:

Ο πρώτος που αφορούσε την αγορά δύο ημιρυμουλκούμενων απορριμματοκιβωτίων με την διαδικασία του «leasing» δίνοντας για 5 χρόνια την επισκευή και συντήρησή τους στον ανάδοχο, κρίθηκε στην ουσία ως «φωτογραφικός» υπέρ συγκεκριμένου αναδόχου. Στο δεύτερο διαγωνισμό, που αφορούσε προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας παρελθόντων ετών, η Επίτροπος επικαλέστηκε το άρθρο 60 του Ν. 4735/2020, το οποίο τροποποίησε την διάταξη του 1ου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 97 του ν. 4483/2017 (Α 107) ορίζεται : «1. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) του δικαιούχου προσωπικού των ΟΤΑ που προβλέπονται στην υπ’αρ. 43726/7.6.2019 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλιστης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (Β’2208), τα οποία δεν χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα, σύμφωνα με την τιμή του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε ή άλλου διαγωνισμού προγενέστερων ετών που είχε λάβει χώρα για την προμήθεια των ίδιων ειδών και αποδίδονται με τις εξής προϋποθέσεις ….».

Όπως είναι γνωστό το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά έχει κάνει άπειρες παρεμβάσεις και έχει στείλει δύο εξώδικα στον δήμαρχο Πειραιά για τα ΜΑΠ παρελθόντων ετών  που χρωστάει ο δήμος στους δικαιούχους εργαζόμενους και έχουμε επικαλεστεί και την συγκεκριμένη νομοθεσία τονίζοντας ότι είναι παράνομοι οι διαγωνισμοί για ΜΑΠ που αφορούν προηγούμενα έτη. Και ενώ ο δήμαρχος, μέχρι το καλοκαίρι που ξεκίνησε η κινητοποίηση του Σωματείου για αποχή των εργαζομένων από την υπερεργασία Σαββατοκύριακων και αργιών, ισχυριζόταν ότι οι προϊστάμενοι της Καθαριότητας των διαβεβαιώνουν  ότι όλα τα ΜΑΠ δίνονται κανονικά, στην απάντηση που έστειλε στο τελευταίο εξώδικο είχε επισυνάψει απάντηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου που απαντούσε στο Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας, ότι δεν έχει αναδρομικότητα ο νόμος. Δηλαδή στην ουσία, όχι ότι ο δήμος Πειραιάς δεν χρωστάει στους δικαιούχους εργαζόμενους τα ΜΑΠ προηγούμενων χρόνων, αλλά δεσμεύεται να τα καταβάλει λόγω μη αναδρομικότητας του νόμου. Τα περί «όλα δίνονται κανονικά» πήγε περίπατο…..!!!

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι που η δημοτική αρχή του κ. Γιάννη Μώραλη αυθαιρετεί.

Ο δήμαρχος Πειραιά εκτός ότι δεν προχωράει τις κρίσεις προϊσταμένων, με δική του απόφαση συντηρεί παράνομα υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων που ορίζει ο ισχύων Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας και εκτός του επιδόματος θέσης ευθύνης που λαμβάνουν οι «εκλεκτοί» του δημάρχου, λαμβάνουν πλασματικά, σε γνώση του δημάρχου και το ανώτερο των υπερωριών που δικαιούται εργαζόμενος της καθαριότητας (νυχτερινή προσαύξηση, απογευματινές υπερωρίες, υπερωρίες Κυριακών και Αργιών).

Το εργασιακό bullying σε εργαζόμενους συνεχίζεται από τα «τσιράκια» της εργοδοσίας, που για να δείξουν καλό πρόσωπο στην δημοτική αρχή και να τους κρατήσει στις άτυπες θέσεις των «κουμανταδόρων» που τους έχει βάλει καθώς και να συνεχίσει να τους αμείβει και αυτούς με πλασματικές υπερωρίες, δεν διστάζουν να εκφοβίζουν, να απειλούν και να τρομοκρατούν τους συναδέλφους τους. Μπορεί η δημοτική αρχή να θέλει να το κρατήσει μυστικό όπως και άλλα προηγούμενα πανομοιότυπα περιστατικά, αλλά τίποτα δεν μένει κρυφό και όλοι έχουν μάθει τις νέες περιπέτειες τραμπουκισμού του αντιδημάρχου καθαριότητας, που αυτή τη φορά ήρθε στα χέρια με επιστάτη της υπηρεσίας. Προφανώς αυτό είναι το μοντέλο διοίκησης της δημοτικής αρχής του κ. Γιάννη Μώραλη.

Κατανοούμε τον δήμαρχο Πειραιά που εδώ και τρία χρόνια δεν δέχεται να συναντήσει τη διοίκηση του Σωματείου μας, προφανώς και δεν είμαστε ούτε ευχάριστοι, ούτε και αρεστοί, γιατί υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων και διεκδικούμε για τους εργαζόμενους. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που πρόσφατα, όπως έγραψε ο δήμαρχος Πειραιά σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ζήτησε να συναντηθεί μαζί του αλλά για τα καυτά προβλήματα των εργαζομένων του δήμου Πειραιά δεν έκαναν καμία κουβέντα.

Στα σύνθετα προβλήματα που μας έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και έχουν να κάνουν με την ακρίβεια σε καύσιμα, ενέργεια και ήδη πρώτης ανάγκης, τις ιδιωτικοποιήσεις, με τους καθηλωμένους για 12 και πλέον χρόνια μισθούς μας και με τον τιμάριθμο να βρίσκεται σε ξέφρενη ανοδική πορεία, η δημοτική αρχή Πειραιά μας προσθέτει και άλλα που και αυτά είναι συνδεδεμένα με την βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής ένωσης που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους.

Η αντοχή και η ανοχή στην πολιτική κυβέρνησης και δημάρχων που δίνει υπερκέρδη στους λίγους και γεννάει φτώχεια, ανεργία και πείνα στους πολλούς, μας τελείωσε. Οι εργαζόμενοι και ξέρουν και μπορούν να απαντήσουν!