Χωρίς εισόδημα 100.000 εποχικά εργαζόμενοι - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
24
Νοέμβριος
Back

Χωρίς εισόδημα 100.000 εποχικά εργαζόμενοι

Χωρίς την ελάχιστη οικονομική ενίσχυση κινδυνεύουν να μείνουν τουλάχιστον 100.000 εποχικά εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό, οι οποίοι προχωρούν σήμερα σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση

Μετά τις διαδοχικές αρνήσεις του υπουργείου Εργασίας να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζόμενων και της ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην εγκαταλείψουν στην τύχη τους τους πλέον αδύναμους συναδέλφους τους, που καλούνται να βγάλουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια και στήριξη τον πλέον δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών.

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας

Στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Τόσο στην κινητοποίηση της Αθήνας όσο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας θα συμμετάσχουν και οι διανομείς.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν στήριξη των χιλιάδων ανέργων, υπογραφή και εφαρμογή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που βρίσκεται σε εκκρεμότητα για μήνες αλλά και πρόσθετα μέτρα προστασίας των διανομέων για να μην θρηνήσουν άλλον νεκρό συνάδελφό τους σε εργατικό «ατύχημα».

Στα αιτήματα της Ομοσπονδίας Τουρισμού και Επισιτισμού το υπουργείο Εργασίας τήρησε αδιάλλακτη στάση και, ενώ είχαμε μια εξαιρετικά καλή τουριστική περίοδο, η απάντηση του Κ. Χατζηδάκη είναι ότι δεν υπάρχουν πρόσθετοι πόροι για την επιχορήγηση ανέργων ή τη διεύρυνση των κριτηρίων για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας.

Στο περιθώριο 100.000 εργαζόμενοι

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι η περιθωριοποίηση τουλάχιστον 100.000 εποχικών εργαζομένων, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη επιδόματος ανεργίας είναι η πρόσληψη και απόλυση του εργαζόμενου με την ταυτόχρονη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ενσήμων. Να σημειωθεί ότι όσοι δεν δούλεψαν φέτος, παρά το ότι έχουν 50 ένσημα από το διάστημα που τέθηκαν σε αναστολή, δεν δικαιούται επιδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, η συντριπτική πλειονότητα των εποχικά εργαζομένων που δεν θα λάβουν επίδομα αφορά:

— Πάνω από 50.000 που προέρχονται από τον κλάδο του επισιτισμού, καθώς δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα φέτος.

— Όσους εργάστηκαν για πρώτη φορά φέτος στον τουρισμό ή τον επισιτισμό και δεν πληρούν τη δεύτερη προϋπόθεση για τη λήψη επιδόματος, που είναι η συμπλήρωση 85 ενσήμων το 2020.

— Όσους ήταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και στη συνέχεια δεν εργάστηκαν, είτε γιατί οι εργοδότες τους δεν τους επαναπροσέλαβαν είτε γιατί οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν λειτούργησαν φέτος.

— Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα της Ομοσπονδίας και των Εργαζομένων τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση επιβάλλεται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους”.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!