χατζηδάκης-καταβολή-εφάπαξ-επιδόμα-951492
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 01.02.2023 | 20:22

Χατζηδάκης: «Καταβολή εφάπαξ επιδόματος αν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός»

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Live News”  και μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις συντάξεις, μετά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για ενδεχόμενη επιστροφή αναδρομικών αλλά και τα επιδόματα που θα λάβουν ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

«’Ξεπάγωσαν’ οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια. Είχαμε πει, και το τηρήσαμε, ότι θα ‘ξεπάγωναν’ για 1.700.000 περιπτώσεις από 2.600.000 συντάξεις. Είχαμε πει ότι 900.000 θα είχαν προσωπική διαφορά, δεν το κρύψαμε ποτέ, και προσθέσαμε ότι 259.000 από αυτούς πήραν το επίδομα των Χριστουγέννων (σ.σ. 250€) και οι περισσότεροι από αυτούς, και του περσινού Πάσχα, σύνολο 500 ευρώ για αυτές τις κατηγορίες.

»Και έχουμε και 515.000 ακόμα που έχουν ένα μικρότερο ή άλλοι μεγαλύτερο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μένουν 150.000 που δεν έχουν λάβει τίποτα από όλα αυτά».

Όπως είπε ο υπουργός: «Η ΝΔ σε πολύ μεγάλη κλίμακα άλλαξε τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο νόμος Βρούτση που ήρθε μετά, έδωσε αυξήσεις μέχρι και 8% σε ασφαλισμένους που είχαν τιμωρηθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου. Επιπλέον, για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προέβλεψε, ο ίδιος νόμος, ότι θα έχουν μια παρακράτηση 30% και όχι 60%. Καταργήθηκε το πλαφόν των 1.300 ευρώ που ήταν για τις κυρίες και τις επικουρικές συντάξεις και επίσης ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής κατέβηκε από το 22 στο 9%».

«Καταβολή εφάπαξ επιδόματος αν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός»

Για όσους ωστόσο δεν έχουν λάβει ούτε μισό ευρώ από τις αυξήσεις και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το υπουργείο πλέον προσανατολίζεται στην καταβολή εφάπαξ επιδόματος, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό βάσει του προϋπολογισμού.

«Εξαντλήσαμε τα περιθώρια που είχαμε με βάση τον προϋπολογισμό. Ο πρωθυπουργός, όμως, ερωτώμενος για πρόσθετα κοινωνικά μέτρα, είπε ότι επειδή αισθανόμαστε ότι μπορεί να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός καλύτερα, να έχουμε παραπάνω δημοσιονομικό χώρο, αλλά δεν το ξέραμε τότε, θα περιμένουμε τέλος Φεβρουαρίου για να δούμε τι θα κάνουμε.

»Εγώ σας λέω ότι τέλος Φεβρουάριου νομίζω ότι θα υπάρχουν περιθώρια για να έρθουμε, με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του προϋπολογισμού, να δώσουμε κάποιο εφάπαξ επίδομα το οποίο θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να απαντά σε όλα αυτά».

Το συγκεκριμένο επίδομα θα αφορά μόνο όσους έχουν προσωπική διαφορά, ωστόσο «δεν έχουμε καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις».

«Να μην ακούν τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές»

«Νομίζω ότι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε καλές ειδήσεις», τόνισε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε:

«Απέναντί μας υπάρχει ένας πολίτικος που λέγεται Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σίγουρα δίνει περισσότερα. (…) Μην ακούνε τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές όλοι αυτοί που περιμένουν το κάτι παραπάνω. Υπάρχει μια κυβέρνηση ισοβαρή και αξιόπιστη που θα εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο με προτεραιότητα σε αυτούς από την προσωπική διαφορά».

«40.000 επικουρικές μέχρι τέλος Φεβρουαρίου»

Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός επισήμανε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν εκδοθεί περίπου 40.000 οι οποίες αναμένονται.

«Η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε ότι προχωρά σε κάποιες κινήσεις πολύ σοβαρές στο επίπεδο των επικουρικών συντάξεων. Στις επικουρικές, αυτήν την ώρα, περιμένουν να εκδοθούν 80.000 συντάξεις για τις οποίες έχει βγει κύρια σύνταξη. Υπολογίζουμε ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επειδή έχουν επιταχυνθεί πολύ οι ρυθμοί, θα βγουν 40.000.

»Επειδή κάποιες μπορεί να περιμένουν, θα δώσουμε μια έναντι ενίσχυση για όσους δεν πάρουν την επικουρική και έχει εκδοθεί η κυρία, που θα είναι 100 ευρώ για κάθε μήνα από την ώρα της υποβολής της αίτησης του συνταξιούχο και 50 ευρώ για τις αντίστοιχες αναπηρικές».

Το ποσό που θα δοθεί εν τέλει στους συνταξιούχους, θα συμψηφιστεί με την επικουρική σύνταξη όταν αυτή εκδοθεί.