Categories: Εργασιακά

Απλήρωτοι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην υγεία μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ

Να πληρωθούν οι μισθοδοσίες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβάνοντας την αύξηση στον κατώτατο μισθό,  και το επίδομα Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους έως 29 ετών της Δ.ΥΠ.Α., καθώς και να αναγνωρισθούν μισθολογικά η προϋπηρεσία και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και να καταβληθούν τα επιδόματα τέκνων και παραμεθορίου στους εργαζόμενους του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία», ζητά το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΕ Θριάσιο με ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά:

Απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες εργαζόμενοι του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών, ανάμεσα τους και 13 εργαζόμενοι στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, καθώς και δεν τους έχει καταβληθεί η μισθοδοσία των Ιανουαρίου καθώς και το επίδομα Χριστουγέννων, αν και ρητώς προβλέπεται στη σύμβαση τους.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης ή να αναγκάζονται να επιβαρύνουν τις οικογένειες τους ακόμη και για τα καθημερινά έξοδα μετακίνησης προς την εργασίας τους,

Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, σε εργαζόμενους. ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο που οι λαϊκές οικογένειες είμαστε αντιμέτωπες με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία» με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, με τη μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου και περιορισμούς στην αποζημίωση εργασίας νυχτερινή και σε Κυριακές και αργίες.

Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, που είτε παραμένουν στο πρόγραμμα ή έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο με άλλη εργασιακή σχέση (μόνιμοι ή επικουρικοί), να στερούνται ακόμη και την μισθολογική εξέλιξη που αντιστοιχεί στα έτη προϋπηρεσίας τους.

Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων – με εργαζόμενους με πετσοκομμένα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και ημερομηνία λήξης – σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, εντάσσεται στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Γι’ αυτό, διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία, ακόμη και την περίοδο της επιδημίας (από  77532 τον Μάρτιο 2020 σε 72986 το Δεκέμβριο 2022).Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

►να καταβάλλεται η μισθοδοσία κάθε μήνα χωρίς καμία καθυστέρηση. Οι εργαζόμενοι μέσω Προγραμμάτων της Δ.ΥΠ.Α στο Δημόσιο να αμείβονται με τον μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζομένους στο Δημόσιο, σύμφωνα με την εκπαιδευτική κατηγορία και την προϋπηρεσία τους.

►να αναγνωρισθεί πλήρως η προϋπηρεσία στα προγράμματα της Δ.ΥΠ.Α καθώς και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και να ληφθούν υπόψη αναδρομικά για τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων.

►να χορηγηθεί αναδρομικά επιδόματα τέκνου και παραμεθορίου σε όσους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις

►να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ σε μόνιμη σχέση εργασίας με πλήρη δικαιώματα

Στην κατεύθυνση αυτή, προγραμματίζουμε συγκέντρωση των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες υγείας μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (Ειδικό Πρόγραμμα «4.000 στην Υγεία», Πρόγραμμα  Απασχόλησης Μακροχρονίων Ανέργων 55 – 67 ετών, Πρόγραμμα Προεργασίας ανέργων νέων 18 – 29 ετών) στο Υπουργείο Εργασίας.

Comments are closed.


Recent Posts

Πάτρα: 59χρονος κατέρρευσε ξαφνικά και έφυγε από τη ζωή

Ένας 59χρονος συνταξιούχος της ΔΕΗ έφυγε ξαφνικά σήμερα από τη ζωή. Ο άτυχος άνδρας ο οποίος εδώ και τρεις μήνες είχε συνταξιοδοτηθεί…

11 λεπτά ago

Το Athens Pride 2023 εκτοπίστηκε από την πλατεία Συντάγματος εξαιτίας της ΝΔ

Στην πλατεία Κοτζιά θα διοργανωθεί το ερχόμενο Σάββατο, 10 Ιουνίου, η κεντρική εκδήλωση του Athens Pride, αντί της πλατείας Συντάγματος…

1 ώρα ago

Το πρόγραμμα του Νίκου Ανδρουλάκη για την Τρίτη

Την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 στις 19.30 ο Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφτεί το Μαρούσι (πλατεία Κασταλίας).

2 ώρες ago

Κρήτη: Χωρίς της αισθήσεις του εντοπίστηκε ο 67χρονος ψαροντουφεκάς

Τραγική ήταν, δυστυχώς η κατάληξη των ερευνών για έναν 67χρονο ψαροντουφεκά που αγνοούνταν από το απόγευμα της Δευτέρας (5/6) ανοιχτά…

2 ώρες ago

ΕΑΠ: «Ανοιχτά» 70 Προγράμματα Σπουδών για το νέο ακαδημαϊκό έτος (αιτήσεις)

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προσφέρει 9 Προπτυχιακά και 61 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με έναρξη σπουδών τον Οκτώβριο του 2023. Η…

3 ώρες ago

Σεισμός στον Πύργο

Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις 19:50 κοντά στον Πύργο. Η σεισμική δόνηση…

3 ώρες ago