απλήρωτες-οι-πρόσθετες-εφημερίες-των-875922
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 11.07.2022 | 08:26

Απλήρωτες οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών από τον Ιούλιο 2021

Απλήρωτοι για τις πρόσθετες εφημερίες τους για 12 μήνες, από τον Ιούλιο 2021, παραμένουν χιλιάδες γιατροί των δημόσιων μονάδων, ενώ σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος για τις COVID ειδικότητες, λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ και Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

Όπως τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΕ Θριάσιο: “Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις υπηρεσιών νοσοκομείων, όπως του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ (με ημερ. 1η Απριλίου 2022), δεν έχει προχωρήσει ούτε η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα τυχόν υπόλοιπα της Ειδικής Επιχορήγησης του ν.4316 για τις τακτικές εφημερίες, του έτους 2021, να αξιοποιηθούν για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών.

Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, ενώ ταυτόχρονα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία.

Δικαιολογημένα μεγαλώνει η αγανάκτηση μας –  ιδιαίτερα μετα την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας, σε συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ, ότι «είναι ανέτοιμος» να απαντήσει για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών – καθώς παρακολουθούμε να συνεχίζονται οι φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα:

  • της επιδότησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 50 εκατ. ευρώ ετησίως για 15 έτη, σύμφωνα με την πρόσφατη σύμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια προηγούμενης παρόμοιας σύμβασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ..
  • της επιδότησης ης αεροπορικής εταιρείας «Ellinair» με 9.2 εκατ. ευρώ που προστίθενται στα 120 εκατ. ευρώ επιδότηση στην «Aegean» το 2021

Ακόμα πιο εξοργιστικό – ιδιαίτερα για όσους από εμάς, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός» – είναι το παράδειγμα των εφοπλιστών, που αυξάνουν συνεχώς τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, διατηρούν 41 προκλητικές φοροαπαλλαγές, κατοχυρωμένες με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η  ετήσια τακτική επιδότηση τους έχει φτάσει τα 138 εκατ., ενώ θα εισπράξουν επιπλέον 670 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα “Νέαρχος”!

Αγανακτούμε γιατί γνωρίζουμε ότι οι λαϊκές οικογένειες θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ, δεδομένου, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, στο 1ο τρίμηνο 2022:

  • ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε από 3,1 δις (το αντίστοιχο τρίμηνο 2021) σε 3,5 δις. Από το ποσό αυτό, τα 2,5 δις πληρώθηκαν κατά κύριο λόγο από μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ μόλις 709 εκατ.από επιχειρήσεις.
  • η φορολογική επιβάρυνση από το ΦΠΑ αυξήθηκε από 3,8 δις ( το αντίστοιχο τρίμηνο 2021) σε 4,9 δις, και από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης αυξήθηκαν από 1,36 δις σε 1,53 δις ευρώ.

 Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν οι πρόσθετες εφημερίες και το έκτακτο επίδομα στις ειδικότητες COVID σε όλους τους γιατρούς, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή.

► να παραταθεί η ισχύ του άρθρου 49 του ν.4633/2019 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, για να μην επιστραφεί το υπόλοιπο της Ειδικής Επιχορήγησης.

► να ενισχυθούν με προσωπικό οι αντίστοιχες υπηρεσίες της 2ης ΥΠΕ και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να πληρώνονται τα δεδουλευμένα των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας χωρίς καθυστέρηση”