απεργία-οασθ-οδηγοί-λεωφορείων-εργ-1044262
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 07.07.2022 | 11:56

Απεργία ΟΑΣΘ – Οδηγοί λεωφορείων: «Εργαζόμαστε με περικομμένη μισθοδοσία»

Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, από τις 10.00 το πρωί ως και τις 16.00 το μεσημέρι, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν ανυποχώρητοι στο δίκαιο αγώνα τους και τη διοίκηση να ζητά από το σωματείο να επιδείξει σωφροσύνη, καθώς η απεργία κρίθηκε χθες παράνομη από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

«Πολλές απεργίες έχουν κριθεί παράνομες σε πρώτο βαθμό και εφετειακά έχουν δικαιωθεί», αναφέρει στο ThessToday.gr για το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας, ο οποίος τονίζει πως οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Οι εργαζόμενοι δεν κάνουν απεργίες γιατί είναι απεργιομανείς. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά και από τη διοίκηση και από το υπουργείο ότι έχουμε δίκιο και ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματά μας. Αντί να κυνηγάνε τους εργαζόμενους νομικά ας βρουν επιτέλους τρόπο να λύσουν τα προβλήματά τους. Δείξαμε τεράστια υπομονή. Το ξέρει και ο κόσμος της Θεσσαλονίκης».

«Πόσος χρόνος πρέπει να περάσει; Είναι κοροϊδία»

Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση νομοθετική ρύθμιση για επαναχορήγηση των δύο επιδομάτων, το επίδομα ανθυγιεινού και το επίδομα θέσης ευθύνης και έγκριση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, που, όπως υποστηρίζει ο κ. Δήμκας, «είναι συμφωνημένη εδώ και έξι μήνες και παρόλα αυτά κολλάει στα υπουργεία».

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οδηγοί στα λεωφορεία, ο κ. Δήμκας επεσήμανε πως πρόκειται για τα ίδια προβλήματα που έχουν και οι ίδιοι οι επιβάτες κατά τις μετακινήσεις τους, ζητώντας τους έτσι να σταθούν στο πλευρό τους. «Είμαστε οκτώ ώρες μέσα στο καλοκαίρι με λεωφορεία των οποίων τα κλιματιστικά είναι για να δουλεύουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, άρα να μην έχουν σωστή απόδοση. Με οχήματα όπου το καθένα έχει 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα πάνω τους. Οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές».

Μάλιστα προσθέτει πως η διοίκηση δέχεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκαια αιτήματα. «Αυτό που λέει η διοίκηση είναι ότι πρόκειται για θέμα χρόνου και ότι έχουν δρομολογηθεί όλα. Αυτό το ακούμε εδώ και πέντε μήνες. Κάθε μήνα οι εργαζόμενοι πληρώνονται με περικομμένη τη μισθοδοσία τους. Πόσος χρόνος πρέπει να περάσει; Είναι κοροϊδία».

Σκόδρας: «Να σταματήσουν να ταλαιπωρούν αδίκως το επιβατικό κοινό ιδίως μετά από δύο χρόνια πανδημίας»

Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις, ζητά από την πλευρά του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει σημείο διαφωνίας με τους εργαζόμενους και πως η επίλυση των ζητημάτων έχει δρομολογηθεί.

«Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την έκδοση των ΚΥΑ και αντίστοιχα της νομοθετικής ρύθμισης για επιδόματα που έχουν καταβληθεί στο παρελθόν. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται μέσα σε μια νύχτα, θέλουν χρόνο. Δεν υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να κάνει η διοίκηση και δεν το έκανε», δήλωσε στο ThessToday.gr ο κ. Σκόδρας.

Ενώ επίσης ζήτησε από τους εργαζόμενους «να σταματήσουν να ταλαιπωρούν αδίκως το επιβατικό κοινό ιδίως μετά από δύο χρόνια σκληρής πανδημίας». Όπως επεσήμανε: «Παρά το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν κηρυχθεί παράνομες από το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης, δυστυχώς φαίνεται ότι επιμένουν (σ.σ. οι εργαζόμενοι) στη μη εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων. Πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα διαφωνίας ή πρόβλημα. Τελικά οι νόμοι και οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτή τη χώρα».

Πηγή: thesstoday.gr