Αντισυνταγματική η λήξη της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
4
Αύγουστος
Back

Αντισυνταγματική η λήξη της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών

Αντισυνταγματική είναι σύμφωνα με γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,  η λήξη της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών.

Η Αρχή με γενικού χαρακτήρα γνωμοδότηση, η οποία αφορά και τα δικά της μέλη, αποφαίνεται πως η πρόσφατη διάταξη του νόμου 4339/2015 σύμφωνα με την οποία «αποχωρούν αυτοδικαίως από τη θέση τους τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών, των οποίων έχει λήξει η αρχική θητεία  τους» είναι αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη στην νομολογία του  Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην υπ΄ αριθμ. 5/2015 γνωμοδότηση της Αρχής, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την συνταγματική αρχή της συνεχούς λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών και το νόμο 4055/2102 η θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό των νέων. Ακόμη, επισημαίνεται στην γνωμοδότηση ότι νόμιμα η Αρχή εξακολουθεί να λειτουργεί με την υφιστάμενη συγκρότησή της.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!