αλλαγές-στην-άδεια-μητρότητας-τι-προβ-794028
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 06.10.2022 | 21:14

Αλλαγές στην άδεια μητρότητας: Τι προβλέπει το ν/σ

Η άδεια μητρότητας πλέον αυξάνεται σε 9 μήνες από 6. Ταυτόχρονα, η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει μήνες άδειας και στον πατέρα.

Η ρύθμιση ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά:

Αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες για μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Η χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα είναι σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, η ΔΥΠΑ καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενες που υιοθετούν, από τη ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας προς τον πατέρα, αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Με τον τρόπο αυτό προωθείται η ισότιμη κατανομή των οικογενειακών βαρών και αμβλύνεται ένα ακόμη αντικίνητρο στις προσλήψεις που λειτουργεί εις βάρος των γυναικών.