αγορά-εργασίας-πώς-αλλάζουν-το-τοπίο-ο-680794
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 30.05.2022 | 06:00

Αγορά εργασίας: Πώς αλλάζουν το τοπίο οι τεχνολογικές εξελίξεις

Αγορά εργασίας: Ζητούνται στελέχη ρομποτικής αλλά και στελέχη γραφικών τεχνών με τεχνολογικές δεξιότητες για να καλύψουν θέσεις εργασίες στον τομέα της συσκευασίας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των εταιρειών. Αντίστοιχη είναι η εικόνα από παραδοσιακούς κλάδους όπως της εξορυκτικής βιομηχανίας, γεγονός που δείχνει πως η διείσδυση της τεχνολογίας αλλάζει τον επαγγελματικό προσανατολισμό σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής» το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα θα καλυφθεί το κενό που δημιουργείται σε αυτή τη μεταβατική φάση της τεχνολογικής μετεξέλιξης των μέχρι τώρα γνωστών επαγγελμάτων προκειμένου να μειωθεί η ανεργία αλλά και να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό σε αποδοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας όπως επίσης και τα ταλέντα όπως προτιμούν να αποκαλούν οι επιχειρήσεις τα εξειδικευμένα στελέχη.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία χρηματοοικονομικών αναλυτών στην Ελλάδα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα και για ένα διάστημα περίπου δύο ετών, από το 2017 έως και το 2019, οι κενές θέσεις εργασίας παρέμεναν σταθερές, περίπου στο 0,6% επί του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας υποχώρησε, φθάνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2021 στο 0,35%, γεγονός που αποδίδεται στην επίδραση της πανδημίας και των περιορισμών που ήταν σε ισχύ για τον έλεγχο εξάπλωσής της, με αποτέλεσμα τη μείωση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας.

Το τελευταίο συμβαδίζει με τον χαμηλότερο αριθμό προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2020, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τετραετίας 2016-2019 (2 εκατ., από 2,5 εκατ., αντίστοιχα) σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη.

Το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε σταδιακά από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά και επανήλθε το τέταρτο τρίμηνο του έτους στο 0,6% επί των συνολικών θέσεων εργασίας. Αντίστοιχα στην ΕΕ27 το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε 2,6%, έναντι 1,8% το ίδιο τρίμηνο του 2020 και 2,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Αναντιστοιχία

Το γεγονός ότι η περαιτέρω πτώση της ανεργίας στην Ελλάδα δεν συμπίεσε τις κενές θέσεις εργασίας, με το ποσοστό τους να παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό, στο 0,6%, από το 2017 και μετά, ερμηνεύεται σε σημαντικό βαθμό από την αναντιστοιχία μεταξύ των προσφερόμενων και ζητούμενων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι η άνοδος της απασχόλησης το 2021 στην Ελλάδα αφορούσε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για τα άτομα που κατέχουν τίτλους έως και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η απασχόληση μειώθηκε.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έκθεση της Cedefop (2020 Skills Forecast), εκτός από τους επαγγελματίες, οι θέσεις εργασίας που εκτιμάται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα μέχρι το 2030, είναι στην παροχή υπηρεσιών και τις πωλήσεις, καθώς και στον αγροτικό τομέα.

Καθοριστικό παράγοντα για την ορθή και αποτελεσματική αντιστοίχιση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, ώστε αφενός να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς (επαρκής κάλυψη της ζήτησης δεξιοτήτων) και αφετέρου να μην υπο-αξιοποιούνται (μείωση της ετεροαπασχόλησης και εύρεση εργασίας που να αξιοποιεί τα προσόντα), αποτελεί η ουσιαστική σύνδεση της εκπαίδευσης, κυρίως της τριτοβάθμιας, αλλά και της δευτεροβάθμιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, η ενίσχυση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας, οι οποίες βάσει της μελέτης της Cedefop αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένες μέχρι το 2030 (τεχνικοί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα).

Η αναντιστοιχία μεταξύ προσφερόμενων και ζητούμενων θέσεων εργασίας αντανακλάται, μεταξύ άλλων, και στο υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων.

Οι μακροχρόνια άνεργοι ανήλθαν σε 64,9% επί του πληθυσμού των ανέργων το τέταρτο τρίμηνο του 2021, με το εν λόγω ποσοστό να είναι αυξημένο κατά 4,8 μονάδες σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2020. Η παραμονή εκτός της αγοράς εργασίας, ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα αποδυναμώνει το ανθρώπινο κεφάλαιο και υποβαθμίζει τις δεξιότητες, δυσχεραίνοντας την εύρεση εργασίας. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμης σημασίας η ενίσχυση των υποδομών οι οποίες στηρίζουν τη διά βίου εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας, αλλά και των επενδύσεων σε επαγγελματική εκπαίδευση και συστήματα εκμάθησης για ενήλικες.

Dyson, το ρομποτικό μέλλον

Mηχανικούς, Επιστήμονες και δημιουργούς κώδικα ψάχνει η εταιρεία οικιακών συσκευών Dyson καθώς προσπαθεί να προσελκύσει τους πιο έμπειρους στον τομέα της ρομποτικής για να ενταχθούν στην ταχέως αναπτυσσόμενη ομάδα της, αποδεικνύοντας την τάση για το μέλλον των οικιακών ρομπότ.

Στο συνέδριο ρομποτικής που πραγματοποίησε η εταιρεία στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο Jake Dyson, επικεφαλής μηχανικός, αποκάλυψε ότι η εταιρεία κατασκευάζει το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο ρομποτικής του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή του αεροδρομίου Hullavington και απευθύνει πρόσκληση σε μηχανικούς ρομποτικής να ενταχθούν στην Dyson. Η ρομποτική βρίσκεται στο επίκεντρο του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου της Dyson ύψους 2,75 δισ. λιρών για νέες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις και 600 εκατ. λίρες από τα οποία θα αξιοποιηθούν φέτος.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν ενταχθεί φέτος στην εταιρεία τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων το 50% είναι μηχανικοί, επιστήμονες και προγραμματιστές.

Η εταιρεία ενισχύει τις φιλοδοξίες της στον τομέα της ρομποτικής, προσλαμβάνοντας 250 μηχανικούς ρομποτικής σε διάφορους κλάδους, όπως το computer vision, η μηχανική μάθηση, οι αισθητήρες και η μηχατρονική, και αναμένει να προσλάβει άλλους 700 στον τομέα της ρομποτικής μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο απώτερος στόχος να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο, πιο προηγμένο κέντρο ρομποτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και να έρθει η τεχνολογία στα σπίτια μας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Χρειαζόμαστε τους καλύτερους στον κόσμο»

“Η Dyson προσέλαβε τον πρώτο της ρομποτιστή πριν από 20 χρόνια και μόνο φέτος αναζητούμε 250 ακόμη ειδικούς για την ομάδα μας. Πρόκειται για ένα “μεγάλο στοίχημα” για τη μελλοντική ρομποτική τεχνολογία που θα προωθήσει την έρευνα σε ολόκληρη την Dyson, σε τομείς όπως η μηχανολογία, τα συστήματα όρασης, η μηχανική μάθηση και η αποθήκευση ενέργειας. Χρειαζόμαστε τους καλύτερους στον κόσμο για να έρθουν και να ενταχθούν σε εμάς τώρα”, δηλώνει ο J. Dyson.

Οι θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 900 είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλύπτουν όλα τα επίπεδα και αφορούν ομάδες όπως η Ηλεκτρονική, η Ακουστική, η Σχεδιαστική Μηχανική, η Μηχανική Μάθηση, το Λογισμικό, η Συνδεσιμότητα Δεδομένων, η Ρομποτική και τα Υλικά – ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της εταιρείας σε νέους τομείς.

Τι είπαν στη «Ναυτεμπορική»

Ζητώντας η «Ναυτεμπορική» περισσότερες λεπτομέρειες από τα στελέχη της Dyson, η τοποθέτησή τους περιελάμβανε τα εξής: «Πρόκειται για έναν δυναμικό ρόλο, οπότε πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να είναι προετοιμασμένοι να εμπλακούν σε πολλαπλά ηλεκτρομηχανικά συστήματα. Να εργαστούν με πραγματικά ρομπότ που κατασκευάζονται στο εσωτερικό της εταιρείας και να τα θέσουν σε λειτουργία. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε υλικό που διαμορφώνει πραγματικά ρομπότ ώστε να κάνουν χρήσιμα πράγματα και να λύνουν πρακτικά προβλήματα στο σπίτι. Τα νέα στελέχη θα είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων, να διαβάζουν και να βασίζονται σε σχετικές ερευνητικές εργασίες, να διερευνούν αναλυτικά, να συγκρίνουν σχέδια και τεχνολογίες για να τις ταιριάζουν με τις απαιτήσεις του έργου, να συνεισφέρουν στις συναρμολογήσεις, στα μοντέλα, στις αναλύσεις».

Ψηφιακή Συσκευασία

Την άμεση ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη επιστήμονες στην αγορά των γραφικών και συσκευασίας τόνισαν σε πρόσφατη εκδήλωση οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς των Γραφικών Τεχνών, Εκτυπώσεων και Συσκευασίας, της Ελληνικής Παραγωγής και Μεταποίησης.

Συγκεκριμένα επεσήμαναν την ανάγκη δημιουργίας πανεπιστημιακού τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας καθώς από ένα σύνολο περίπου 9.000 επιχειρήσεων των συναφών κλάδων, 170 εταιρίες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, υψηλών προδιαγραφών, με εξωστρέφεια και διεθνείς συνεργασίες, δεν μπορούν να βρουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων εκτυπωτικών εταιριών, πολλές από τις οποίες δουλεύουν σε 24ωρη βάση, άρα οι ανάγκες τους σε απόλυτα εκπαιδευμένους εργαζόμενους και κυρίως σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, τριπλασιάζονται.

Όπως τονίστηκε πολλές εταιρίες μεταποίησης και παραγωγής προϊόντων (τρόφιμα, ποτά, φάρμακα, καλλυντικά κ.λπ.) διαθέτουν οι ίδιες τμήματα σχεδιασμού και προσδιορισμού προδιαγραφών παραγωγής των συσκευασιών και διατηρούν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, που δεν καλύπτονται όλες, αφού δεν βρίσκεται το κατάλληλο προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Κύκλου Πανεπιστημίων Γραφικών Τεχνών, Ν.Πολίτη, και με βάση τα στοιχεία της ICAP «Κλαδική μελέτη γραφικών τεχνών 2022», Γιώργος Παναγόπουλος – Balance Analysis, 2022, οι επιχειρήσεις που αναζητούν στελέχη ανήκουν στους υποκλάδους των Εμπορικές εκτυπώσεις – Όφσετ και Ψηφιακή Εκτύπωση, Εκτυπώσεις Χάρτινης Συσκευασίας, Εκτυπώσεις Εύκαμπτης Συσκευασίας, Ετικετοποιίες.

Ο Μέσος ρυθμός αύξησης αγοράς γραφικών τεχνών (συνολικά) δείχνει 2000-2008 αύξηση 3,7%, 2009-2014 μείωση 7,7%, 2015-2019 αύξηση 3%, 2021 μείωση 3,5% (σε σχέση με το 2020), 2022-2023 προβλεπόμενη αύξηση 4,5%. Ειδικότερα ο υποκλάδος της συσκευασίας με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία περιλαμβάνει 94 εταιρείες με πωλήσεις 2016 στα 765 εκατ. ευρώ, 2017 στα 790 εκατ. ευρώ, 2018 στα 834 εκατ. ευρώ, 2019 στα 787 εκατ. ευρώ, 2020 στα 893 εκατ. ευρώ. Η απασχόληση το 2016 ήταν 4.800 εργαζόμενοι και το 2020 ανήλθε στους 5.900 εργαζόμενους με μέσο μισθό στα 1.300 ευρώ (2020). Οι ειδικότητες του κλάδου συσκευασίας που αντιστοιχούν σε αντικείμενα εργασίας είναι Σχεδιασμός, οργάνωση και διαχείριση παραγωγής, Διαχείριση πελατών – προμηθευτών, Κοστολόγηση, Πρώτες ύλες, Υλικά, Αποθήκη, Προεκτύπωση- Διαχείριση και μετατροπές ψηφιακών αρχείων εκτυπώσεων και περατώσεων, Ηλεκτρονικό Μοντάζ, Preflighting, Δοκίμιο, Βηματοεπανάληψη, Επεξεργασία και Διαχείριση Χρώματος, Εκτυπωτικές Πλάκες, Εκτυπώσεις, Περατώσεις – (Postpress, Finishing), Ποιοτικός έλεγχος, Έρευνα και ανάπτυξη.

Εξορυκτική βιομηχανία-Μάρμαρα

Οι προοπτικές εργασίας της βιομηχανίας μαρμάρου στην Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα πρόσφατης εκδήλωσης της ομάδας φοιτητών της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Sustainable Resources Engineering Society (S.R.E.S), που συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2021, αποτελεί εξ ολοκλήρου πρωτοβουλία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Χρήστος Γράβαλος, της Marble Consulting in Greece και ο Γιάννης Γαλάνης του Stonenews.eu.

Σύμφωνα με τον κ. Γράβαλο, η αξία της παγκόσμιας αγοράς μαρμάρου ανέχεται στα 47,8 δις. ευρώ και το παγκόσμιο εμπόριο μαρμάρου στα 5,5 δις. ευρώ, μοιραζόμενο κατά 40% σε όγκους μαρμάρου και 60% σε πλάκες μαρμάρου. Το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών προέρχεται από την Τουρκία, την Κίνα, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Μόνο στην περιοχή της Δράμας δραστηριοποιούνται πάνω από 40 επιχειρήσεις μαρμάρου, υπάρχουν πάνω από 100 αδειοδοτημένα λατομεία και απαιτείται η επίβλεψη από διπλωματούχο μηχανικό.

Σύμφωνα με τις ανάγκες στον κλάδο ζητούνται τεχνικοί ασφαλείας, επιβλέποντες μηχανικοί, γεωτεχνικοί μηχανικοί. Οι πραγματικές θέσεις του μηχανικού αφορούν επίβλεψη εργασιών ως προς την ασφάλεια, επίβλεψη λατομείων ως προς την εξόρυξη, σχεδιασμό και εφαρμογή εξόρυξης, προϋπολογισμός και κοστολόγηση, γεωτεχνική παρακολούθηση, περιοδικοί έλεγχοι και πρόληψη ατυχημάτων.

Περιγραφικά μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας τεχνικού ασφαλείας, μηχανικού παραγωγής, μηχανικού έργου, γεωτεχνικού μηχανικού, συμβούλου μηχανικού, επιβλέποντος μηχανικού. Επίσης κενό υπάρχει στη στελέχωση των εταιρειών μαρμάρου μιας και είναι συνεχώς αυξανόμενη η ζήτηση για κάλυψη θέσεων μεταλλειολόγων μηχανικών, μηχανικών μεταλλείων και μηχανικών ορυκτών πόρων σε εταιρείες εξόρυξης.

Πηγή: «Ναυτεμπορική» – Της Λέττας Καλαμαρά