3-000-εργαζόμενοι-συμβασιούχοι-covid-στην-αυ-788627
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 10.03.2022 | 11:23

«3.000 εργαζόμενοι συμβασιούχοι covid στην Αυτοδιοίκηση από ήρωες, απολυμένοι»

Στη Βουλή έφερε το θέμα της παράτασης των συμβάσεων εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση που είχαν προσληφθεί ως «συμβασιούχοι covid», ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Ο βουλευτής παράλληλα με το κείμενο της ερώτησης του, αναφέρεται και στη δίμηνη παράταση ως τις 31 Μαΐου στις συμβάσεις των εργαζόμενων ορισμένου χρόνου στην Αυτοδιοίκηση, που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της Covid-19, για την οποία δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης εργασίας της ΕΝΠΕ με τον πρωθυπουργό και υπουργούς, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή κινητοποίηση των συμβασιούχων Covid μπροστά στο ΥΠΕΣ.

Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν αποσύρει την επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει για το θέμα, και καλεί τον υπουργό να έρθει στη βουλή και να απαντήσει αν θα αποδεχθεί τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι. Αυτοί, που μέσα στην πανδημία, μπήκαν στην “πρώτη γραμμή” για όλους μας. Περιμένουμε τον υπουργό στη βουλή για να γίνει αυτή η συζήτηση.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση:

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: 3.000 εργαζόμενοι  συμβασιούχοι covid στην Αυτοδιοίκηση από ήρωες, απολυμένοι

Πάνω από 3.000 συμβασιούχοι Covid στους Δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας έχουν προσληφθεί εδώ και δύο χρόνια. Οι εργαζόμενοι αυτοί βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας καλύπτοντας κρίσιμες υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, οι υπηρεσίες πρασίνου, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα κοιμητήρια, κ.α. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ενώ οι πάγιες ελλείψεις σε προσωπικό σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού λόγω των έκτακτων συνθηκών ήρθαν στην επιφάνεια πολύ επιτακτικότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Μαρτίου 2022.

Ψήφισμα υπέρ της παραμονής των 357 εργαζομένων-συμβασιούχων που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση αναγκών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας της covid-19, έλαβε ο Δήμος Αθηναίων στο δημοτικό συμβούλιο της 14ης Φεβρουαρίου. Το ψήφισμα αφορά και στους περίπου 30 εργαζόμενους της προκήρυξης 3Κ/2018, οι οποίοι διεκδικούν την παραμονή τους στην εργασία και σήμερα εργάζονται με προσωρινές διαταγές. Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων αναφέρεται ότι «Αποδέχεται ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα ανάγκες, οι οποίες δε θα παύσουν να υφίστανται και μετά τη λήξη των συμβάσεων εργασίας τους, ενώ ασκούν τα καθήκοντά τους με ζήλο, εργατικότητα και αυταπάρνηση». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στις 16 Φεβρουαρίου ζήτησε νέα παράταση για τις συμβάσεις covid των Δήμων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να καλύψει τα τεράστια κενά στην Αυτοδιοίκηση με 8-μηνα προγράμματα. Χρησιμοποιεί καταχρηστικά τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, κρατώντας εργαζόμενες και εργαζόμενους, που προφανώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στην ομηρία και παραβιάζοντας τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αντί να τους προσλαμβάνει με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να υποβάλετε νομοθετική ρύθμιση ώστε να παραταθούν οι συμβάσεις για τις ανάγκες της πανδημίας στους Ο.Τ.Α. πέραν της 31.03.2022 που λήγουν οι συμβάσεις αυτές, με δεδομένο ότι συνεχίζεται η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας;
  2. Δεσμεύεστε να προχωρήσετε άμεσα σε διαγωνισμό για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ και να μοριοδοτήσετε τους εργαζόμενους συμβασιούχους covid;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης