τσάπαλος-ένας-στους-δύο-συνταξιούχου-1098069
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 29.12.2022 | 16:45

Τσάπαλος: Ένας στους δύο συνταξιούχους θα δουν μια 13η σύνταξη

Για τις αλλαγές στις συντάξεις και τις αυξήσεις 7,75% που θα δουν οι συνταξιούχοι στο τέλος Ιανουαρίου μίλησε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος ο οποίος αναφέρθηκε και στις μικρές αυξήσεις που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις εισφορές τους.

«Eίναι μια πολύ θετική και σημαντική περίοδος για τους συνταξιούχους, γιατί, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, θα δουν πραγματικές αυξήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Τσάπαλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για το μπαράζ αυξήσεων που έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί με τις νέες καταβολές μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για την αύξηση του 7,75% στις κύριες συντάξεις.

Ταυτόχρονα τόνισε, ότι σε 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους καταβλήθηκε το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, ενώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ωφελήθηκαν 290.000 συνταξιούχοι.

Με τις συντάξεις Φεβρουαρίου οι αυξήσεις

Ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ καθησύχασε τους συνταξιούχους που ανέμεναν τα Χριστούγεννα περισσότερα χρήματα ότι αυτό θα γίνει σύντομα. «Ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η αύξηση του 7,75%. Αυτό θα γίνει τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου. Αφορά 1.725.000 συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά, αλλά ακόμα και όσοι έχουν προσωπική διαφορά είναι ένα 85% (περίπου 900.000) που έχουν προσωπική διαφορά. Βλέπουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς», διευκρίνισε.

Με αφορμή τις αυξήσεις που θα δουν στους λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις Φεβρουαρίου (καταβολή στα τέλη Ιανουαρίου) και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο κ. Τσάπαλος έκανε λόγο για σημαντική διαφορά και ετήσιο όφελος σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τις συντάξεις των 1.100 τον μήνα καθαρά, που θα φτάσει τα 1.086 ευρώ. Και όπως τόνισε, «ένας στους δύο θα δουν μια 13η σύνταξη».

Ενδεικτικά ένας συνταξιούχος που παίρνει 850 ευρώ καθαρά το μήνα μετά την αύξηση του 7,75% θα εισπράττει πλέον 915 ευρώ με το ετήσιο όφελος να είναι 792 ευρώ.

«Τα χρήματα για τις αυξήσεις υπάρχουν και έχουν δεσμευτεί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ ο οποίος αναφέρθηκε και στις αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μικρή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές

«Από 1η Ιανουαρίου 2023 είναι αναγκαία και μία μικρή αύξηση στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών της τάξεως των 15 με 20 ευρώ. Είναι πολύ σημαντική αυτή η αύξηση και για τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί μελλοντικά θα δουν κι αυτοί αυξημένες συντάξεις. Όσο περισσότερα χρήματα δίνουν, τόσο πιο πολύ θωρακίζεται το ασφαλιστικό σύστημα σήμερα, αλλά και τόσο καλύτερη σύνταξη παίρνουν σε 20 – 30 χρόνια που θα βγουν στη σύνταξη. Γιατί αν δεν αυξηθούν οι εισφορές με μαθηματική ακρίβεια, κάποιος που πληρώνει την πρώτη ασφαλιστική κλάση σήμερα των 220 ευρώ σε λίγα χρόνια από σήμερα θα δει 500 ευρώ σύνταξη και δεν νομίζω κανένας ελεύθερος επαγγελματίας να το θέλει αυτό», πρόσθεσε ο κ. Τσάπαλος.

Όσον αφορά τη παραγραφή χρεών ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ αποκάλυψε ότι σήμερα Πέμπτη δημοσιεύεται σχετική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία θα διαγραφούν μη βεβαιωμένα χρέη σε βάθος δεκαετίας.