συνταξιούχοι-κοροϊδία-οι-εξαγγελίες-1137235
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 14.02.2023 | 11:21

Συνταξιούχοι: Κοροϊδία οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αυξήσεις των συντάξεων – Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη

Ως μεγάλο ψέμα χαρακτηρίζουν οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης τις υποσχέσεις και τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για αυξήσεις των συντάξεων οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους, αποδείχθηκαν στις μέχρι τώρα πληρωμές τους.

Οι συνταξιούχοι μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) προχώρησαν το πρωί της Τρίτης (14/2) σε πανσυνταξιουχική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διεκδικήσουν όλα τα χρηματικά ποσά που τους έχουν αφαιρεθεί από τις συντάξεις.

“Δεν πήραμε καμία αύξηση”, δηλώνει συνταξιούχος ο οποίος με βάση την προσωπική διαφορά υπολογίζει ότι η σύνταξη του θα αυξηθεί μετά από 15 χρόνια κατά 8 ευρώ. “Μέσα σε αυτά μπαίνουν και τα ζητήματα της υγείας καθώς το κόστος των φαρμάκων ανέβηκε. Δεν τα βγάζουμε πέρα με τις συντάξεις και δεν μπορούμε να ζήσουμε. Τα έχουμε πληρωμένα όλα αυτά τα χρόνια και δεν μας τα δίνουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ακρίβεια, ο συνταξιούχος είπε ότι το πρόβλημα υπάρχει πλέον κυρίως στην διατροφή τους καθώς έχει μειωθεί τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα. “Τα εβδομαδιαία ψώνια πλέον στο σούπερ μάρκετ κοστίζουν όσο ένας λογαριασμός ενέργειας”, ανέφερε με δυσαρέσκεια.

Σύμφωνα με τους ίδιους, περίπου 900.000 χιλιάδες άτομα, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2016, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς ενώ πολλοί από αυτούς δεν θα πάρουν ούτε τα επόμενα χρόνια αύξηση, καθώς η προσωπική τους διαφορά ξεπερνά τα 400-500 ευρώ. Παράλληλα, 300.000 περίπου συνταξιούχοι πήραν αύξηση από 1% έως 7% μόνο στην κύρια σύνταξη.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν και σε ανακοίνωσή τους, τα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» δεν γεμίζουν τις συντάξεις τους που εξανεμίζονται από το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν:

· Το 7,75% να δοθεί σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές και σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς προϋποθέσεις.

· Ενσωμάτωση στη σύνταξη της προσωπικής διαφοράς.

· Επαναφορά του ΕΚΑΣ, της 13ης και της 14ης σύνταξης.

· Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

· Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

· Άμεση έκδοση των συντάξεων.

· Κατάργηση κάθε πλειστηριασμού στην εργατική-λαϊκή κατοικία.

· Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης του ν.3865/10 ΑΚΑΓΕ.

· Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην υγεία – Δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη — Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

· Άμεση καταβολή των συνδρομών 0,20 ευρώ, για τις λειτουργικές ανάγκες των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: 

πηγή: thesstoday.gr