συντάξεις-ποιοι-δικαιούχοι-χάνουν-έω-364692
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 08.11.2022 | 11:57

Συντάξεις: Ποιοι δικαιούχοι χάνουν έως και 1.800 ευρώ ετησίως

Απώλεια εισοδήματος που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 150 ευρώ τον μήνα ή 1.800 ευρώ τον χρόνο θα δει στις συντάξεις του ειδική κατηγορία δικαιούχων.

Πρόκειται για τους ελεύθερους επαγγελματίες που επέλεξαν στην τετραετία 2016-2019 να καταβάλουν την ελάχιστη εισφορά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτεται μια παγίδα μόνιμων απωλειών στις συντάξεις πίσω από χιλιάδες αποφάσεις συνταξιοδοτούμενων ελευθέρων επαγγελματιών που κατέβαλαν τη χαμηλότερη εισφορά σύνταξης των 117 ευρώ τον μήνα που εισήγαγε ο νόμος 4387/2026 (νόμος Κατρούγκαλου).

Οι απώλειες σύνταξης, όπως φαίνεται μέσα από πραγματικές περιπτώσεις νέων συνταξιούχων, φτάνουν έως και τα 150 ευρώ τον μήνα ή 1.800 ευρώ τον χρόνο, μόνο και μόνο επειδή για την τετραετία 2016, 2017, 2018 και 2019 πλήρωσαν ως ασφαλισμένοι τις πιο χαμηλές εισφορές από το 2002 και μετά που λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού της σύνταξής τους.

Η παγίδα των χαμηλών εισφορών κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «σπιράλ» συνεχών μειώσεων για τις μελλοντικές συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς οι εισφορές που αντικατέστησαν τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν μείνει σταθερές για μία τριετία (2020, 2021 και 2022), σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η πρώτη αύξηση στις συντάξεις έχει προβλεφθεί βάσει νόμου να ισχύσει από 1/1/2023 και θα είναι ίση με το ποσοστό του πληθωρισμού.

Αντιδρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών αντιδρούν στην αύξηση ζητώντας να μείνουν παγωμένες οι εισφορές τους για 4ο χρόνο, χωρίς να γνωρίζουν όμως ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί βόμβα στη σύνταξή τους.

Πέρα από τις αντιδράσεις υπάρχει και μια πρόταση που δείχνει προς τη μέση λύση και διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παύλο Ραβάνη. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, από τη στιγμή που δεν είναι εφικτό το πάγωμα των εισφορών, θα μπορούσε να γίνει αύξηση μόνο στις εισφορές σύνταξης και όχι στο σύνολο των ασφαλίστρων, έτσι ώστε να μετριαστεί το βάρος για τους ασφαλισμένους και να περιορίσουν τις απώλειες από τη μελλοντική τους σύνταξη.

Αν οι αυξήσεις συνεχιστούν με μικρότερα ποσοστά για τα επόμενα έτη, τότε είναι βέβαιο ότι όσοι αντιδρούν σήμερα θα έχουν ένα κέρδος από 5% έως 15% στις συντάξεις τους εφόσον αποχωρήσουν μέσα στα επόμενα 3 έως 7 έτη.

Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, δεν είναι μόνον ότι χιλιάδες επαγγελματίες βγαίνοντας στη σύνταξη μετά το 2019 έχασαν από τη σύνταξή τους λόγω των χαμηλών εισφορών, αλλά αποδεικνύεται πως όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν σύντομα μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, θα χάσουν περισσότερα αν συνεχίσουν να καταβάλλουν χαμηλές εισφορές.