συντάξεις-μαρτίου-καταβολή-νωρίτερα-967413
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 08.02.2023 | 11:46

Συντάξεις Μαρτίου: Καταβολή νωρίτερα και με διπλή αύξηση

Νωρίτερα αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου, οι οποίες μάλιστα θα είναι και αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς προβλέπεται να δοθούν μαζί και τα αναδρομικά ποσά της αύξησης του 7,75% από τον Ιανουάριο.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα και μετά από πολλά χρόνια οι συνταξιούχοι είδαν αυξημένες τις συντάξεις κατά 7,75% αλλά δεν έλαβαν το αναδρομικό ποσό του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συντάξεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις 22 Φεβρουαρίου και η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, καθώς εκτός από τις λιγότερες ημέρες που έχει ο μήνας, είναι και η αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Έτσι οι περίπου 2,46 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν νωρίτερα τα ποσά στους λογαριασμούς τους με την αποπληρωμή να ολοκληρώνεται μέχρι την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, όμως, εκτός από την αύξηση που ήδη έχει μπει θα λάβουν αναδρομικά και το αντίστοιχο ποσό της αύξησης του μήνα Ιανουαρίου.

Δηλαδή, θα δει τη σύνταξη Μαρτίου αυξημένη κατά 58 ευρώ καθώς θα λάβει αναδρομικά, το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση Ιανουαρίου.

Παραδείγματα:

• Αύξηση σύνταξης τον Ιανουάριο 15 ευρώ: Τον Φεβρουάριο θα δοθούν συν 30 ευρώ από το ποσό του περασμένου Δεκεμβρίου

• Αύξηση σύνταξης τον Ιανουάριο 30 ευρώ: Τον Φεβρουάριο θα δοθούν συν 60 ευρώ από το ποσό του περασμένου Δεκεμβρίου

• Αύξηση σύνταξης τον Ιανουάριο 40 ευρώ: Τον Φεβρουάριο θα δοθούν συν 80 ευρώ από το ποσό του περασμένου Δεκεμβρίου

• Αύξηση σύνταξης τον Ιανουάριο 60 ευρώ: Τον Φεβρουάριο θα δοθούν συν 120 ευρώ από το ποσό του περασμένου Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον 5/2016 και διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά είδαν μόνο λογιστικές αυξήσεις, καθώς η αύξηση καλύπτει μέρος της διαφοράς. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται 4 κατηγορίες αυξήσεων ανάλογα με το ποσό που λαμβάνουν ή δεν λαμβάνουν αύξηση.

Συγκεκριμένα αύξηση στο λογαριασμό τους είδαν:

  • Συνταξιούχοι μετά την 12/5/2016
  • Συνταξιούχοι πριν την 12/5/2016 που δεν έχουν προσωπική διαφορά
  • Συνταξιούχοι πριν την 12/5/2016 που έχουν μικρή προσωπική διαφορά που θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση

«Λογιστική» αύξηση είδαν:

  • Συνταξιούχοι πριν την 12/5/2016 που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά που υπερκάλυψε την αύξηση

Οι αυξήσεις καταβλήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2023  σε κάθε είδους κύρια σύνταξη του  e-ΕΦΚΑ, δηλαδή στις κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου.