ΣτΕ: Συνταγματική η καθυστέρηση 5 ετών στα εφάπαξ αστυνομικών - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
29
Νοέμβριος
Back

ΣτΕ: Συνταγματική η καθυστέρηση 5 ετών στα εφάπαξ αστυνομικών

Συνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικράτειας η διάταξη που προβλέπει ότι οι αστυνομικοί και οι υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα στα 25 χρόνια υπηρεσίας, θα λάβουν το εφάπαξ όταν συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος ασφαλίσεως, ο οποίος ανέρχεται στα 30 χρόνια.

Την απόφαση έλαβε η επταμελής σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει αστυνομικοί και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η από 10.3.2014 απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης στην οποία περιλαμβανόταν η επίμαχη ρύθμιση για τη λήψη του εφάπαξ με πέντε χρόνια καθυστέρηση.

Η απόφαση του ΣτΕ για το εφάπαξ

Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας επισημαίνεται ότι το μέτρο αυτό για το εφάπαξ υπαγορεύθηκε «από την ανάγκη διασφαλίσεως της βιωσιμότητας του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ.), ιδίως μέσω της αποτροπής της μαζικής εξόδου των μετόχων του λόγω συνταξιοδοτήσεως με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας».

Κι γι’ αυτό σύμφωνα με το ΣτΕ «η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι σύμφωνη με το άρθρο 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος». Παράλληλα στην απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τονίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε κατόπιν εκπονήσεως αναλογιστικής μελέτης.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το περιοριστικό αυτό μέτρο «εξυπηρετεί σκοπό δημοσίου συμφέροντος, διότι απέβλεψε στην αποτροπή μαζικής πρόωρης εξόδου από τον Τ.Π.ΑΣ. των μετόχων που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα και η οικονομική σταθερότητα του εν λόγω Ταμείου».

Επίσης στην απόφαση του ΣτΕ για το εφάπαξ τονίζεται ότι η επίμαχη ρύθμιση «δεν επιφέρει στέρηση της ασφαλιστικής παροχής του εφάπαξ βοηθήματος, ούτε μείωση του ποσού αυτού αλλά μεταθέτει χρονικά (από ένα έως πέντε έτη κατά περίπτωση) την λήψη του για τους μετόχους που εξέρχονται από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεώς τους με χρόνο ασφαλίσεως μικρότερο των 30 ετών».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!