ΣτΕ: Ήρθε η ώρα αποφάσεων για τα κομμένα δώρα -Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
22
Νοέμβριος
Back

ΣτΕ: Ήρθε η ώρα αποφάσεων για τα κομμένα δώρα -Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Αδειάζει η κλεψύδρα» για τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου του Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία θα κρίνει εάν σε περίπου 350.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα επιστραφούν αναδρομικά μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 2-2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές.

Σύμφωνα με νομικούς, η δημοσίευση της τελικής απόφασης αναμένεται σύντομα και πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους.

Η απόφαση, δυνητικά, μπορεί να επεκταθεί σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, με τις νέες επιστροφές να ξεκινούν από 800 ευρώ έως και 3.000 ευρώ. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Ιανουάριο και έκτοτε αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν στη Realnews ότι η εισήγηση της Ολομέλειας ήταν αρχικά θετική για την επιστροφή των «κομμένων» δώρων και των επικουρικών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές λεπτομέρειες για τον καθορισμό της τελικής απόφασης και το αν αυτή θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο όσους έχουν προσφύγει.

Πρόκειται για τα νέα αναδρομικά του εντεκαμήνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει εκ νέου συνταξιουχικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι δεν ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να αφαιρέσει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Οι διεκδικήσεις αφορούν:

1) 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών.

2) 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε τις εξής περικοπές:

  • Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και αν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ, π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη, που διεκδικούν 660 ευρώ).
  • Τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.
  • Την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δύο επικουρικές ανά έτος) το 2012.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν στην «R» ότι είναι απαραίτητο να εκδοθούν και να καθαρογραφούν οι αποφάσεις και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αποφασίσει, ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο, για τον τρόπο

υλοποίησής τους. Στο τραπέζι βρίσκεται η «λύση» της επιστροφής των αναδρομικών με δόσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμψηφισμού κάποιων εξ αυτών με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά.

Το 2010, η 13η και η 14η σύνταξη περιορίστηκαν στα 800 ευρώ τον χρόνο για όλους (400 τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και 200 το καλοκαίρι), πλην των συνταξιούχων του ΟΓΑ ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης.

Τότε τέθηκαν ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να εισπράττουν τα «ψαλιδισμένα» δώρα μόνο όσοι συνταξιούχοι είναι άνω των 60 ετών και λαμβάνουν άθροισμα συνταξιοδοτικού εισοδήματος έως 2.500 ευρώ. Συνεπώς, οι όποιες σημερινές διεκδικήσεις δεν μπορούν να ανατρέξουν στο παλαιό καθεστώς, αλλά στο καθεστώς του 2010.

Ποιους αφορά

Η απόφαση της Ολομέλειας αφορά τρεις διακριτές κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Κατ’ αρχάς, περίπου 200.000 με 300.000 συνταξιούχους που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις δίκες τους για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αγωγές τους. Μέσω της απόφασης του ΣτΕ, επιδιώκεται η αντιμετώπιση των εν λόγω εκκρεμών υποθέσεων με διαδικασίες-εξπρές (κρίση όχι στο ακροατήριο αλλά στα διοικητικά δικαστικά συμβούλια), τις οποίες επιβάλλει η πιλοτική δίκη.
  • Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τη νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020. Η διάταξη απαγορεύει στους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα, καθώς οι διεκδικήσεις γι’ αυτό το σκέλος των αναδρομικών αποσβένονται με την είσπραξη των αναδρομικών των κύριων.

Παρ’ όλα αυτά, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι προσέφυγαν έως τα τέλη του 2020, για να προλάβουν και την παραγραφή των 6 μηνών του 2015 (παραγραφή πενταετίας).

  • Δυνητικά, η απόφαση θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή τα 2,5 εκατομμύρια, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, τουλάχιστον για το πεντάμηνο του 2016 (Ιανουάριος-Μάιος 2016), που δεν έχει ακόμη υποπέσει στην παραγραφή της πενταετίας. Κρίσιμη σε αυτή την περίπτωση θα είναι η πολιτική διαχείριση της απόφασης από την κυβέρνηση.

Πηγή: Εφημερίδα «Realnews»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!