πιέσεις-για-νέο-ψαλίδι-στις-κύριες-σ-75122
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 06.12.2016 | 09:44

Πιέσεις για νέο «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις με μειώσεις μέχρι 35%

Σε νέο σκληρό γύρο διαβουλεύσεων με του θεσμούς και τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο ασφαλιστικό οδηγεί η χτεσινή απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Οι επικεφαλής των δανειστών που επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση ένα ισχυρό πακέτο μέτρων το οποίο θα διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ ζητεί μέτρα 4,2 δισ. ευρώ – κυρίως μέσω της δραστικής μείωσης του αφορολόγητου και περικοπών κύριων συντάξεων – για να δεχτεί την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020.

Σε αυτή τη βάση το αίτημα των δανειστών και ειδικότερα του ΔΝΤ για κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα οδηγήσει σε δραματικές μειώσεις των αποδοχών χιλιάδων συνταξιούχων.

Οι συγκεκριμένες πιέσεις για νέο «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, θα οδηγήσει σε μειώσεις από 20% μέχρι 35% των συντάξιμων αποδοχών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αν το μέτρο το αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2019 όλες οι παλαιές (ήδη καταβαλλόμενες) κύριες συντάξεις υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το σύστημα θα εξοικονομούσε 3,5 με 3,9 δισ. ευρώ.

Ποσό, που αντιστοιχεί σε μειώσεις οι οποίες μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 35%.

Ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας, διαβεβαιώνουν πως «το ασφαλιστικό έχει κλείσει» και «δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις». Σε αυτό το πλαίσιο και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλου δήλωσε σε τηλεοπτική του, συνέντευξη ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει με τη συμφωνία που υπήρξε κατά την πρώτη αξιολόγηση και δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις.

Παραδέχθηκε πάντως, ότι υπάρχουν πιέσεις για ανατροπή των προσωπικών διαφορών, από το 2019 και μετά, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι κάποιοι από τους δανειστές να ανοίγουν θέματα που έχουν κλείσει.