πετρόπουλος-5-000-αιτήσεις-για-ρύθμιση-οφ-381096
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 27.02.2018 | 18:54

Πετρόπουλος: 5.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών -150.000 αγρότες οφείλουν έως 3.000

«Με την αύξηση του ΑΕΠ θα έχουμε περιθώρια ενίσχυσης των κοινωνικών μας πολιτικών», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Tάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην Τρίπολη, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υπογραμμίζοντας:

– «Πετύχαμε μια θετική αντιστροφή. Αντί  για ελλείμματα πάνω από  1,1 δις ευρώ που υπήρχαν στην κοινωνική ασφάλιση, μέχρι  31/12/2014, και έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ, είχαμε  πλεόνασμα που ξεπέρασε τα 777 εκατ. ευρώ.  Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης, της εισπραξιμότητας λόγω των χαμηλότερων εισφορών, της αύξησης της συμμετοχής των ελεύθερων επαγγελματιών στην κοινωνική  ασφάλιση κατά 23.500 άτομα, καθώς και των εσόδων κατά 3% από τους μη μισθωτούς».

– «Κρατήσαμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου του 16,2% που έχει τεθεί από το 2010. Χωρίς μειώσεις συντάξεων, με πλήρη καταβολή των ποσών για την υγεία (το 100% στον ΕΟΠΥΥ, το 95% των εισφορών για την ανεργία) και με τη χορήγηση πάνω από 116.000 νέων οριστικών συντάξεων».

Ο κ. Πετρόπουλος έδωσε έμφαση στη συμβολή  που έχουν οι συνταξιοδοτικές παροχές στην οικονομία και στην  κοινωνία,  επισημαίνοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί η απόφαση της ΝΔ για μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε προαιρετική:

– «Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τη χώρα είναι ένα πεδίο στο οποίο δεν δοκιμάζεται μόνο η αλληλεγγύη, αλλά,  στο οποίο στηρίζεται και η ανάπτυξη.  Στο σύνολο της χώρας σε σύνολο 2,6 εκατ. συνταξιούχων καταβάλλονται 27,5 δις ευρώ, περίπου το 22,6% του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των νοικοκυριών της χώρας».

– «Πολύ σημαντική η κατοχύρωση ενός επιπέδου παροχών στην κοινωνική ασφάλιση διότι έτσι στηρίζεται η ίδια  η οικονομία. Στην περιφέρεια της Πελοποννήσου όπου ο πληθυσμός ανέρχεται σε 578.000 άτομα, έχουμε 152.000 συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλεται πάνω από 1,34 δις ευρώ όταν το ΑΕΠ της περιφέρειας είναι 8 δις ευρώ, δηλαδή το 16,7% του ΑΕΠ της περιφέρειας προέρχεται από τις συντάξεις».

– «Να σκεφτούμε τι θα συμβεί με αυτό που υποσχέθηκε η ΝΔ στο 11ο συνέδριό της. Να μετατρέψει σε προαιρετική τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να είναι στην επιλογή των πολιτών να επιλέξουν ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση. Από πού θα προκύψουν τα έσοδα που χρειάζονται για να καλυφθούν οι σχετικές παροχές και τί θα συμβεί από την κατάρρευση του ΑΕΠ λόγω της μείωσης των συντάξεων”.

Ο υφυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, σε συνδυασμό με την καταβολή χαμηλότερων πλέον εισφορών,  να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών:

– «Τις πρώτες 3 εβδομάδες είχαμε περίπου 5.000 αιτήσεις από τις οποίες οι 2.500 έχουν γίνει αποδεκτές. Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα από όλους. Και από τον αγροτικό πληθυσμό. Πάνω από 150.000 αγρότες οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ και κατά συνέπεια με 36 δόσεις μπορούν να καλύψουν τώρα αυτή την οφειλή για να μην έχουν κενό ασφαλιστικού χρόνου, να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη», είπε. Συμπληρώνοντας ότι  «το 81% των ελεύθερων επαγγελματιών καλείται να πληρώσει εισφορά 157 ευρώ,  πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2016. Και οι αγρότες, σε ποσοστό 82,6%, εισφορά 95 ευρώ το μήνα, 8 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά οι μη μισθωτοί, το 2017, είχαν ελάφρυνση από εισφορές πάνω από 500 εκατ. ευρώ».

– «Καλύψαμε ένα τεράστιο κενό πολλών ετών σε μια κοινωνική ασφάλιση που ποτέ δεν είχε τα χαρακτηριστικά που όφειλε να έχει… θα διορθώνουμε όλα όσα πρέπει να διορθώνουμε και να βελτιώνουμε… Υπάρχουν οι δυνατότητες να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην κοινωνική ασφάλιση», κατέληξε.