Καθίζηση στα έσοδα από μπλοκάκια -Σχέδιο Β' για τις εισφορές Επαγγελματιών - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
21
Νοέμβριος
Back

Καθίζηση στα έσοδα από μπλοκάκια -Σχέδιο Β’ για τις εισφορές Επαγγελματιών

Παρότι ακόμα δεν έχει λήξει η προθεσμία για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκια, οι μέχρι σήμερα πληρωμές στον ΕΦΚΑ δείχνουν καθίζηση των εσόδων.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με ότι το σύστημα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκια είναι πολύπλοκο και οδηγεί πολλούς επαγγελματίες στο κλείσιμο τους, βάζει σε δεύτερες σκέψεις την κυβέρνηση.

Με δημοσίευμα της, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» κάνει λόγο για σχέδιο «Β» μετά τα πρώτα ενδεικτικά μηνύματα που έρχονται από την ανταπόκριση των ασφαλισμένων στην πληρωμή των νέων εισφορών που υπολογίστηκαν με ποσοστά από 26,95% έως 37,95% επί του εισοδήματος του 2015.

Η πρόβλεψη για τα έσοδα των νέων εισφορών για τον Ιανουάριο υπολογίζονται σε 100 εκατ. Ευρώ από ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, 60 εκατ. ευρώ από τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, 30 εκατ. ευρώ από τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

Στο σύνολο το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ περιμένουν 189 με 190 εκατ. ευρώ για το μήνα Φεβρουάριο και άλλα τόσα για τον Μάρτιο, ως το ελάχιστο όριο εισπράξεων για να πουν ότι το νέο σύστημα βρίσκει ανταπόκριση.

Οι πρώτες ενδείξεις από τον ΕΦΚΑ, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, έγιναν γνωστές χθες και δεν θεωρούνται ικανοποιητικές, καθώς ένας μικρός αριθμός ασφαλισμένων εμφανίστηκε στο διατραπεζικό σύστημα να πληρώνει τις νέες εισφορές και δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός για να βγει μια ασφαλής εκτίμηση για τη συνέχεια.

Το γεγονός όμως ότι στις 2 Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για 1.040.000 επαγγελματίες και αγρότες και στις 13 του μήνα εμφανίστηκαν οι πρώτες πληρωμές με την ημερομηνία να λήγει στο τέλος του μήνα, δεν θεωρείται επιτυχία για αυτά που περιμένουν να εισπράξουν στο υπουργείο Εργασίας από τις νέες εισφορές.

Το σχέδιο Β

Μπροστά στο κίνδυνο να καταρρεύσουν τα έσοδα το υπουργείο Εργασίας, έχει εκπονήσει ήδη σχέδιο Β’ που περιλαμβάνει:

Το σχέδιο Β περιλαμβάνει:

— Εκπτώσεις ή διευκολύνσεις στις εισφορές για όσους καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο και τριπλάσιο ποσό από αυτό που πλήρωσαν έως και τον Δεκέμβριο.

— Έλεγχοι και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε όσους βάσει εισοδήματος ανήκουν στα κατώτατα ποσά εισφορών και παρόλα αυτά δεν τις πληρώνουν.

— Κατάργηση των εκπτώσεων στα χαμηλά ποσοστά εισφορών ώστε όλοι να έχουν 20% χωρίς μεταβατική περίοδο.

— Αύξηση της χαμηλότερης κλίμακας εισφορών.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!