Επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λάβουν συνταξιούχοι -Δικαιούχοι και ποσά

Επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λάβουν τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχοι που που δεν πήραν κάποια αύξηση το τελευταίο διάστημα.

Το ποσό του επιδόματος, σύμφωνα με πληροφορίες,  θα κυμανθεί μεταξύ 250 και 300 ευρώ.

Μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 800 ευρώ, που λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς έλαβαν αύξηση μικρότερη από το 7,75%.

Είναι όσοι έλαβαν τα Χριστούγεννα την «επιταγή ακρίβειας» και η οριστική κυβερνητική απόφαση θα ληφθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με το εάν θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά «δώρο Πάσχα» ή όχι.

Συνολικά, χωρίς αύξηση για το 2023 βρέθηκαν 910.000 συνταξιούχοι που λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις τους δεν έλαβαν καμία αύξηση το 2023.

Εντός των επομένων ημερών και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα οριστικοποιηθεί αφενός εάν η λίστα των δικαιούχων θα διευρυνθεί, αφετέρου και ποιους θα περιλαμβάνει.

Σε ποιους θα δοθεί

Το σχέδιο για το πώς θα δοθεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ενθέτου «Ασφάλιση και Συντάξεις» του Ελ. Τύπου, έχει 3+1 βασικά σενάρια, που είναι τα εξής:

  1. Επίδομα προσωπικής διαφοράς ενιαίο σε όλους όσοι δεν πήραν τίποτε από την αύξηση 7,75%. Σε αυτή την περίπτωση δικαιούχοι θα είναι 910.000 συνταξιούχοι που έμειναν χωρίς αύξηση στην τσέπη, εν αντιθέσει με 1.725.000 συνταξιούχους που πήραν αύξηση στην τσέπη. Το επίδομα θα είναι μεταξύ 300 και 350 ευρώ και, αν δοθεί σε 910.000 συνταξιούχους, συνεπάγεται κόστος μεταξύ 270 ως 318 εκατ. ευρώ.
  2. Επίδομα προσωπικής διαφοράς ανάλογο με το ύψος σύνταξης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μπει κόφτης στις υψηλές συντάξεις και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, για παράδειγμα, να σταματά σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ως 1.500 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να μην υπάρξουν διαχωρισμοί, μπορεί να προβλεφθεί κλιμακωτό επίδομα αντιστρόφως ανάλογο με τη σύνταξη. Για παράδειγμα, όσοι έχουν σύνταξη ως 1.000 ευρώ να πάρουν 350 ή και 400 ευρώ επίδομα, όσοι έχουν από 1.000 ως 1.500 ευρώ να πάρουν 300 ευρώ και όσοι έχουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ να πάρουν 200 ευρώ επίδομα.
  3. Επίδομα ανάλογο με την προσωπική διαφορά. Το σενάριο αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι με πολύ μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς (π.χ. 10, 30 ή 50 ευρώ) θα λάβουν μικρότερο επίδομα από όσους διατηρούν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά (π.χ. 100, 150, 300 ευρώ).

Ενα ακόμη σενάριο που εξετάζεται περιλαμβάνει στους δικαιούχους του επιδόματος και τους συνταξιούχους που μηδένισαν με την αύξηση 7,75% την προσωπική τους διαφορά, αλλά το καθαρό κέρδος που έμεινε από την αύξηση ήταν της τάξης των 5 ως 20 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι που πήραν τις μικρότερες αυξήσεις λόγω συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με το 7,75%. Στην περίπτωση που προκριθεί η επιλογή αυτή, τότε το λογικό θα είναι σε ετήσια βάση το άθροισμα επιδόματος και αύξησης να μην ξεπερνά τα 300 ή τα 350 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος μηδένισε την προσωπική διαφορά και πήρε καθαρή αύξηση 10 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ σε ετήσια βάση, τότε θα πάρει και άλλα 230 ευρώ από το επίδομα.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι κατά κανόνα οι παλαιοί συνταξιούχοι που παίρνουν ένα μέρος της σύνταξης ως προσωπική διαφορά.

Comments are closed.


Recent Posts

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ από υποβρύχιο

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ από υποβρύχιο χθες Κυραική, ανακοίνωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, λίγες ώρες πριν την…

3 ώρες ago

Ζελένσκι: Πάνω από 1.100 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί σε λιγότερο από μια εβδομάδα στην Μπαχμούτ

Πάνω από από 1.100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε λιγότερο από μια εβδομάδα μαχών κοντά στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας,…

5 ώρες ago

Ιωάννινα: Μαθητής πυροβόλησε με αεροβόλο και τραυμάτισε αστυνομικό

Απίστευτο περιστατικό στα Ιωάννινα με έναν μαθητή πυροβόλησε με αεροβόλο και τραυμάτισε ελαφρά έναν αστυνομικό. Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ…

6 ώρες ago

Επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά το ντέρμπι

Μετά τη λήξη του ματς ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό που έληξε με επικράτηση των ερυθρόλευκων με 1 -…

7 ώρες ago

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 9.229.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής (12/3) η κλήρωση 2569 του Τζόκερ που μοίραζε 9.229.000 ευρώ. Οι τυχεροί αριθμοί που ανέδειξε η αποψινή κληρωτίδα για την κλήρωση με…

7 ώρες ago

Ξεκινούν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας και παχέος εντέρου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί πρόσκληση για το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες…

8 ώρες ago