αυξήσεις-σε-συντάξεις-αναδρομικά-πό-624048
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 27.09.2022 | 08:39

Αυξήσεις σε συντάξεις & αναδρομικά -Πότε καταβάλλονται τα χρήματα και σε ποιους

Στο τέλος Μαρτίου, με τις συντάξεις Απριλίου 2023 θα καταβληθεί η αύξηση 6%-7% των συντάξεων από τη νέα χρονιά. Πρόκειται για μια τονωτική παρέμβαση στις απολαβές των συνταξιούχων, η οποία συμπίπτει και με την προεκλογική περίοδο.

Η αύξηση στις συντάξεις δεν αποκλείεται να φθάσει κοντά στο 7%. Και αυτό γιατί το ποσοστό θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο που προσθέτει τον τιμάριθμο και την αύξηση του ΑΕΠ, διαιρώντας το σύνολο διά δύο. Δύο μεγέθη που κινούνται με ρυθμούς μεγαλύτερους από τις αρχικές προβλέψεις.

Ο ετήσιος πληθωρισμός που εκτιμάται ότι θα φτάσει αν δεν ξεπεράσει το 10% «κλείνει» στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ. Επομένως το ακριβές ποσοστό της αύξησης θα «κλειδώσει» στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων αναδρομικά από την 1η/1/2023 θα είναι στο τέλος Μαρτίου με τις συντάξεις του Απριλίου.

Στο μεταξύ, τα αναδρομικά από τα «κομμένα» δώρα και τις επικουρικές που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020.

Όπως τόνιζε στα ΝΕΑ ανώτατη κυβερνητική πηγή τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο σε όσους κατέθέσαν αγωγές στη δικαιοσύνη μέχρι τις 31-7-2020, όταν τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τις 31-7-2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά, πρόσθεσε η ιδια πηγή. Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ, ακόμη κι αν όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δικαιωθούν κινειται  στα  600-700.000  ευρω.