αμκα-πώς-μπορούν-να-βγάλουν-όσοι-δεν-έχ-662977
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 08.09.2021 | 14:33

ΑΜΚΑ: Πώς μπορούν να βγάλουν όσοι δεν έχουν

Οδηγίες για το πως μπορεί ένας ασφαλισμένος που έχει Προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) να βγάλει ΑΜΚΑ παρέχει απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Ειδικότερα βάσει της απόφασης:

Η χορήγηση Προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.), αποκλειστικά για τους σκοπούς των δράσεων που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19.

Υπογραμμίζεται ότι η απόδοση Π.Α.Μ.Κ.Α δεν παρέχει δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία ή παροχή υπηρεσιών ή έργου, σε ασφαλιστικές και προνοιακές παροχές, καθώς και σε παροχές υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδικότερα ορίζεται ότι αν ο κάτοχος Π.Α.Μ.Κ.Α., ενεργού ή απενεργοποιημένου, καταστεί μελλοντικά δικαιούχος έκδοσης Α.Μ.Κ.Α., για οποιαδήποτε, προβλεπόμενη από την κείμενη κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, αιτία, ο κάτοχος οφείλει να προσέλθει στα αρμόδια κατά το νόμο σημεία έκδοσης Α.Μ.Κ.Α., ήτοι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τα Γραφεία Α.Μ.Κ.Α. του e-Ε.Φ.Κ.Α, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να αιτηθεί τη μετάπτωση του Π.Α.Μ.Κ.Α. σε Α.Μ.Κ.Α.

Συνεπώς, οι κάτοχοι Π.Α.Μ.Κ.Α., εφόσον καταστούν δικαιούχοι έκδοσης Α.Μ.Κ.Α. βάσει του κείμενου θεσμικού πλαισίου, μπορούν να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να διενεργήσουν την προβλεπόμενη μετάπτωση. Με τη σειρά τους, οι υπάλληλοι των αρμόδιων σημείων έκδοσης Α.Μ.Κ.Α., αφού πρώτα διενεργήσουν τον απαραίτητο έλεγχο.

Για τους ανωτέρω σκοπούς, η Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε. έχει θέσει σε λειτουργία, από 21-07-2021, σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή με τίτλο: «Μετασχηματισμός Π.Α.Μ.Κ.Α σε Α.Μ.Κ.Α.». Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία μετάπτωσης συμπληρώνονται τα τυχόν απαραίτητα από την κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία πρόσθετα στοιχεία του ενδιαφερομένου.