τουρισμός-για-όλους-αντίστροφη-μέτρη-843486
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 16.07.2022 | 10:10

Τουρισμός για όλους: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις – Ανοίγει η πλατφόρμα, όλες οι αλλαγές

Η ώρα των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», έφτασε. Η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα, Σάββατο 16 Ιουλίου, κι αναμένεται χιλιάδες πολίτες να διεκδικήσουν το voucher των 150 ευρώ. Όταν η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρωθεί, τότε θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική κλήρωση έτσι ώστε να προκύψουν οι 200.000 δικαιούχοι, όσοι ήταν σωρευτικά τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Ο κάθε δικαιούχος θα κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο μια άυλη κάρτα με το ποσό της επιδότησης, το οποίο θα μπορεί να διαθέσει μόνο σε δαπάνες διαμονής. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν αρκετά παράπονα ότι δεν διατίθενται δωμάτια στους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού σε δημοφιλείς προορισμούς, με την υφυπουργό, Σοφία Ζαχαράκη να απαντά.

Όπως εξήγησε, η επιδότηση έχει αυξηθεί κατά 20% τον Αύγουστο έτσι ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να βρουν δωμάτια και σε προορισμούς που είναι ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών, ακόμα και στο peak της τουριστικής περιόδου.

Τουρισμός για Όλους 2022: Οι αλλαγές φέτος

Το φετινό πρόγραμμα αφορά 200.000 δικαιούχους και είναι αυξημένο κατά 30 ευρώ σε σχέση με το περσινό που ήταν 120 ευρώ. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

Για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ήτοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2022», Δυνητικοί Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν υποβάλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους εμπίπτει στα οριζόμενα στον κάτωθι πίνακα εισοδηματικά κριτήρια.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή. Στο ως άνω εισόδημα δεν προσμετράται τυχόν επίδομα αναπηρίας του δικαιούχου ή των εξαρτώμενων από αυτόν μελών το οποίο απαλλάσσεται του φόρου.

Τουρισμός για Όλους 2022: Οι αλλαγές φέτος

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην παγκόσμια πληθωριστική πρόκληση, το Υπουργείο Τουρισμού συμβάλλει προσθέτοντας ένα ακόμη στήριγμα. Με το νέο Τουρισμός για Όλους pass, παρέχεται σε 200.000 συμπολίτες μας επιδότηση 150 ευρώ για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία αναβαθμισμένη εκδοχή του ομώνυμου προγράμματος των προηγούμενων ετών, καθώς για πρώτη φορά προσφέρονται:

εξαργύρωση σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.α) και σε κάθε προορισμό της χώρας,

εξαργύρωση με χρήση ψηφιακής κάρτας, άμεσα για δικαιούχο και πάροχο – τέλος η αναμονή για πληρωμές των παρόχων,

αυξημένη επιδότηση ύψους 150 ευρώ ανά δικαιούχο (από 120 πέρσι),

ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 200€ για τα ΑΜΕΑ,

δυνατότητα εξαργύρωσης από τον Ιούλιο του ‘22 μέχρι τον Ιούνιο του ‘23, ώστε υποστηριχθεί και η επιλογή διακοπών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου.

«Με την πρωτοβουλία αυτή, τα συναρμόδια Υπουργεία Τουρισμού, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανταποκρινόμαστε στη δέσμευσή μας για βελτίωση του παλιού προγράμματος, στηρίζοντας έμπρακτα τους συμπολίτες μας και την κοινωνία, ώστε να ενισχυθεί η δυναμική και του εσωτερικού τουρισμού, σε μια χρονιά όπου ήδη καταγράφονται εξαιρετικές επιδόσεις στον εισερχόμενο από το εξωτερικό τουρισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα παραμείνει ανοιχτή έως και την 21η Ιουλίου.