προς-ολοταχώς-για-αλλαγές-στο-επίδομα-186880
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 12.01.2023 | 11:37

Προς ολοταχώς για αλλαγές στο επίδομα Στόλου

Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο επίδομα Στόλου (στην πραγματικότητα αφορά τις εν πλω ώρες των στελεχών του Π.Ν.) ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, με σκοπό να διορθωθεί μια πολυετής αδικία αλλά και να ανακοπεί η υπαρκτή τάση πρόωρης φυγής πολύτιμων στελεχών του Π.Ν. που υπηρετούν κάθε χρόνο πάνω από 180 ημέρες στη θάλασσα.

Μόλις προχθές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι το κονδύλι των 19 εκατ. ευρώ (το ποσό υπολογίστηκε βάσει μελέτης που εκπόνησε το ΓΕΝ) που αναλογεί στο Π.Ν. έχει διασφαλιστεί και μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα επίδομα που μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά την τελική αμοιβή των αξιωματικών και υπαξιωματικών οι οποίοι υπηρετούν σε μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, και υπολογίζεται –ανάλογα με τον βαθμό– ανάμεσα σε περίπου 100-120 ευρώ έως 400-450 ευρώ ανά μήνα για την περίοδο που θα βρίσκονται σε εν πλω αποστολές. Ο μέσος όρος των εν πλω αποστολών των πληρωμάτων του Στόλου είναι περίπου 200 ημέρες ετησίως.

Από το ΓΕΕΘΑ κατατέθηκε συμπληρωματική πρόταση προκειμένου να ενταχθούν στην ίδια κατηγορία δικαιούχων επιδόματος και τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Βασική αιτιολογία ήταν να υπάρχει μια πρόβλεψη που να περιλαμβάνει όλα τα Οπλα.

Η κατεύθυνση στην οποία φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι το 80% του «επιδόματος ειδικών αποστολών», όπως θα ονομαστεί, να πιστώνεται στα πληρώματα του Στόλου του Π.Ν. και το υπόλοιπο 20% να αποτελεί παροχή στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων που κάνουν συγκεκριμένες αποστολές, οι οποίες θα το αιτιολογούν.

Τα υπόλοιπα χρήματα που θα κατευθύνονται στις Ειδικές Δυνάμεις υπολογίζονται στα 5-6 εκατ. ευρώ και για τη διασφάλισή τους θα πρέπει να γίνει νέο αίτημα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προς το υπουργείο Οικονομικών.