πρόγραμμα-αντικατάστασης-ηλεκτρικών-1017626
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 05.05.2022 | 14:37

Πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών -Πότε θα ξεκινήσει (δικαιούχοι)

Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών). Αν και έχει καθυστερήσει αναμένεται να ενεργοποιηθεί τελικά τις τις επόμενες ημέρες.

Τι θα προβλέπει το νέο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Αναφορικά με την αξιολόγηση των αιτήσεων (αναλόγως του αριθμού) θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δε συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση συσκευές, όπως πλυντήρια ρούχων ή πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες.

Με κωδικούς Taxisnet και ΑΦΜ οι αιτήσεις

Όταν ανοίξει τις επόμενες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα με τους προσωπικούς τους κωδικούς TaxisNet. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα χρειάζεται και το ΑΦΜ. Ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Απαραίτητη προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι μία: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα ένα παλιό air condition ή μια πολύ παλιά ηλεκτρική κουζίνα που είναι εκτός λειτουργίας, δεν θα μπορείτε να κάνετε αίτηση.