power-pass-δυσάρεστες-εκπλήξεις-με-τα-εκκαθαρ-1039066
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 14.07.2022 | 11:45

Power pass: Δυσάρεστες εκπλήξεις με τα εκκαθαριστικά

Δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσουν από το πρωί σε πολλούς πολίτες τα μηνύματα που λαμβάνουν στα mails τους από την ελληνική κυβέρνηση με τα εκκαθαριστικά για το Power Pass.

Και αυτό γιατί τα ποσά της επιδότησης, που διαπιστώνουν ότι τους αναλογούν, για τις απώλειες από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος από την αρχή του έτους, είναι φανερά μικρότερα από εκείνα που ανέμεναν.

Ήδη οι δικαιούχοι άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα e-mail για να μπουν στην πλατφόρμα και να ελέγξουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκκαθάριση.

Ο προγραμματισμός του ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η πληρωμή για το επίδομα ρεύματος θα γίνει αύριο ή εάν υπάρξουν προβλήματα στην τελική ευθεία για την εκκαθάριση η καταβολή των χρημάτων (από 18 έως 600 ευρώ) θα γίνει τη Δευτέρα.

Τα email που φτάνουν στους δικαιούχους τους καλούν να μπουν στην ιστοσελίδα https://vouchers.gov.gr/, και να ενημερωθούν άμεσα για το πόσα χρήματα θα τους επιστραφούν με το Power Pass.

power-pass14
Ωστόσο τα εκκαθαριστικά είναι πολύ μικρά και δεν αντιστοιχούν ούτε στο ελάχιστο στην επιβολή της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής. Τα social media έχουν «πάρει φωτιά» από σχετικές αναρτήσεις με εκκαθαριστικά ενίσχυσης λίγων ή μερικών δεκάδων ευρώ, αλλά και από σκωπτικά σχόλια για τις υπέρμετρες -όπως αποδεικνύεται- προσδοκίες που καλλιέργησαν κυβερνητικά στελέχη.

Σημειώνεται ότι η κρατική επιδότηση κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών ξεκινά από αύριο, Παρασκευή 15/07, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για το ρεύμα (Power Pass).

Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα. Oι πληρωμές αναμένεται να γίνουν σε δυο δόσεις. Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, αναρτώνται άμεσα ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα περίπου 1,9 εκατ. και τα οποία αναμένεται να πληρωθούν αύριο, με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.