power-pass-ανοίγει-η-πλατφόρμα-για-το-επίδομα-ρ-1018146
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 16.06.2022 | 08:52

Power Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το Power Pass, για την επιστροφή έως 600 ευρώ από τις υπέρογκες χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου.

Η αποζημίωση που προβλέπεται είναι έως 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα υπάρξει αύξηση της επιδότησης και θα ολοκληρωθεί με την εισαγωγή του νέου συστήματος υπολογισμού της τιμής του ρεύματος για όλους από τον Ιούλιο, που θα καλύψει το 80% έως το 90% του επιπλέον κόστους.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Παραδείγματα για τις αποζημιώσεις 

Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.

Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.

Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν

Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

Πώς θα υπολογίσετε τα χρήματα

Η επιστροφή των χρημάτων υπολογίζεται από τον μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

– Η επιδότηση αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που δηλώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.

– Τα ποσά της αποζημίωσης θα επιστρέφονται στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

Αποζημίωση δικαιούνται και οι φοιτητές για τη φοιτητική κατοικία εφόσον υποβάλουν οι ίδιοι φορολογική δήλωση και έχουν δηλώσει τη φοιτητική κατοικία ως κύρια.

– Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η υποβολή αίτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ. Μέσω της πλατφόρμας θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

– Για όσους άλλαξαν κατοικία θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην Εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.

– Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.