eπίδομα-μητρότητας-πώς-θα-χορηγείται-214090
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 12.01.2022 | 20:43

Eπίδομα μητρότητας: Πώς θα χορηγείται & σε έμμισθες δικηγόρους (εγκύκλιος)

Δεν επηρεάζεται η χορήγηση του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας στις έμμισθες δικηγόρους, αν ταυτοχρόνως ασκούν και το ελεύθερο επάγγελμα. Στη σχετική διευκρίνιση προέβη ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων με εγκύκλιο η οποία απαντά σε ερωτήματα του e-ΕΦΚΑ σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος σε έμμισθες δικηγόρους ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ και οδηγίες για την αποτελεσματική ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού από τον Φορέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η έμμισθη δικηγόρος που υπάγεται στο πρώην ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, δικαιούται επίδομα κυοφορίας και λοχείας για 119 ημέρες (17 εβδομάδες), εκ των οποίων οι 56 ημέρες (8 εβδομάδες) πριν από τον τοκετό και οι 63 ημέρες (9 εβδομάδες) ύστερα από αυτόν. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση από την έμμισθη δικηγόρο τουλάχιστον 200 ημερών ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία έτη που προηγούνται της ημέρας του τοκετού. Οι 120 από τις 200 ημέρες ασφάλισης πρέπει να έχουν διανυθεί με την ιδιότητα της έμμισθης δικηγόρου.

Επιπλέον, δεν επηρεάζεται η χορήγηση του επιδόματος αν η έμμισθη δικηγόρος ασκεί ταυτόχρονα το ελεύθερο επάγγελμα με ενεργό ΚΑΔ.

Διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος στο επίδομα κυοφορίας και λοχείας ισχύει όχι μόνο από την ψήφιση του ν. 4826/2021 και μετά, αλλά και για τοκετούς που έγιναν από 1.1.2017 και μετά, αλλά η αίτηση χορήγησης μπορεί να υποβληθεί από τις 7.9.2021 (ψήφιση του άρ. 83 του ν. 4826/2021) και έως οκτώ μήνες μετά (7.5.2022).

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα κυοφορίας και λοχείας ισούται προς το βασικό επίδομα ασθένειας, με τις τυχόν προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών. Καταβάλλεται και για τις μη εργάσιμες ημέρες, δεν υπόκειται στους περιορισμούς που ισχύουν ως προς το ανώτατο όριο υπολογισμού του επιδόματος ασθένειας και δεν μπορεί να είναι κατώτερο του τεκμαρτού ημερομίσθιου της 1ης ασφαλιστικής κλάσης του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (δηλαδή από τουλάχιστον 11,06 ευρώ έως 47,47 ευρώ το ανώτατο), σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 37 του α.ν. 1846/1951.

Για τον υπολογισμό του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας δε λαμβάνεται υπόψη η αναλογία δώρου εορτών (Χριστουγέννων-Πάσχα). Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ημερομίσθια, για τον υπολογισμό των επιδομάτων μητρότητας λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό ημερομίσθιο της ασφαλιστικής κλάσης στην οποία κατατάσσεται η ασφαλισμένη, βάσει του ημερομίσθιου της τελευταίας ημέρας εργασίας.